POGLEDAJTE – SU-27 POLEĆE SA PUTA: Amerikanci znaju zašto F-16 nije podoban za rat u Ukrajini (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

11. 04. 2023. u 17:12

PRILIČNO intrigantan i za gledaoce retko viđen video se pojavio na Internetu. Ruski lovac Su-27 Flanker sleće i poleće sa asfaltnog puta negde u Ukrajini između drveća. Staza je zapravo međugradski put, a ne ni autoput.

ПОГЛЕДАЈТЕ – СУ-27 ПОЛЕЋЕ СА ПУТА: Американци знају зашто Ф-16 није подобан за рат у Украјини (ВИДЕО)

Foto: EPA

Autor tvita tvrdi da su to ukrajinski SU-27S. Iako je kamuflaža sasvim drugačija od kamuflaža ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, nećemo se raspravljati o "sitci". Moguće je da svetlo i niskokvalitetni video igraju trikove na našim očima. Još važnije u ovom slučaju, SU-27 pokazuje sposobnost do sada poznate samo za švedski SAAB Gripen Jas 39 lovce.

Video je objavljen 10. aprila u skladu sa vremenskim uslovima, čini se da je snimanje bilo tokom zime. Snežni pokrivač je primetan, čak i na putu. Međutim, borbeni mlaznjaci su različiti, sudeći po različitim maskirnim bojama. Jedan ima plavu kamuflažu, dok je na drugom-svetlo siva boja.

Neki od sovjetskih borbenih modela dizajnirani su kao švedski Gripep - da koriste improvizovane, grube, ponekad kratke piste za poletanje i sletanje. Ovo je jedan od najčešće objavljenih izveštaja na BulgarianMilitary.com. Ova sposobnost Grpena i sada SU-27 je mnogo značajna za ukrajinske vazduhoplovne snage.

Poletanje od kratkog improvizovanih pista - puteva omogućiće ukrajinskim vazduhoplovnim snagama da budu mnogo mobilnije bez obzira ako dobiju F-16. F-16, kao i avioni ove klase, nisu dizajnirani da izvrše takva poletanja i sletanja. Oni zahtevaju određene hangare za obavljanje održavanja i posebne piste za izvođenje glatkih poletanja i sletanja.

Oni (F-16S) zahtevaju kvalitetne piste ne samo za svoje stajne trapove za sletanje, već i za elektroniku i radare. Snažan udarac može ih oštetiti. Međutim, pretpostavljam da bi bilo koji zapadni avion dizajniran posebno za sletanje na nosače aviona mogao bi biti izuzetak.

Mornarički lovci su dizajnirane za tvrdo sletanje na nosačima aviona, gde stajni trap i elektronika moraju imati mnogo veću izdržljivost. Nemirno more može uticati na položaj palube za sletanje, čak i na najvećim nosačima aviona, što rezultira grubim sletanjima. F-16 se ne gradi za to.

Foto Tanjug/AP

JAS-39 Gripen


DAJTE UKRAJINI GRIPEN

Zbog toga BulgarianMilitary.com veruje da ako Ukrajina želi avione, najbolja opcija su Gripeni. Gripen ima fleksibilnu funkcionalnost. Poletanja sa sličnih pista, uključujući poljoprivredne aerodrome. Može se skrivati u šumovitom području u blizini puta. Servisiranje Gripena ne zahteva hangare, već mobilni tim. Gripen je dizajniran da se servisira i održava u stvarnim uslovima na terenu. Sam dizajn Gripena dizajniran je da se suprotstavi ruskoj pretnji u sličnom ratnom okruženju.

Foto RSAF

JAS-39 Gripen

Sposobnost Gripena (i SU-27 takođe kao što se vidi u videu) otvara nove mogućnosti za ukrajinske vazduhoplovne snage. Ova dva aviona se mogu neprestano pomerati. Na ovaj način će se ruski obaveštajci zbuniti, jer će Ukrajina imati sposobnost da bolje sakrije pozicije i raspoređivanje svojih boraca. To trenutno neće uticati na rusku superiornost na ukrajinskim nebu, ali to će sigurno smanjiti letove ruskih lovaca.

Ovaj video je dalji dokaz koncentracije snaga na izgradnji pravih taktika vazduha. Ovaj video takođe dokazuje potraživanja iz Vašingtona da F-16 neće biti koristan za Ukrajinu. I poslednje, ali ne najmanje bitno, video podržava naš izveštaj.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024