REZNIKOV U POTRAZI ZA PILOTIMA F-16: Pozvao strane letače da se bore za Ukrajinu

P. Z. S./unian.net

10. 04. 2023. u 22:53

UKRAJINSKI ministar odbrane Aleksij Reznikov pozvao je strane pilote koji mogu da upravljaju borbenim avionima F-16 da se pridruže odbrani Ukrajine.

РЕЗНИКОВ У ПОТРАЗИ ЗА ПИЛОТИМА Ф-16: Позвао стране летаче да се боре за Украјину

Foto Tanjug/AP


Reznikov je ovo rekao u ukrajinsko-odeskom medija centru na zajedničkom brifingu sa svojim danskim kolegom Troelsom Lundom Poulsenom.

Šef Ministarstva odbrane je posebno predložio da strani specijalisti koji su voljni i sposobni da servisiraju stranu vojnu opremu, imaju odgovarajuće dozvole i pristup dokumentima, dođu na posao u Ukrajinu.

-Ovo važi i za pilote. Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju F-16 i spremni su da učestvuju (u ratu), Legija stranaca je spremna da otvori vrata, rekao je Reznikov.


LOVCI F-16 ZA UKRAJINU – ŠTA SE ZNA


Kako je UNIAN ranije izvestio, SAD sada odbijaju da Ukrajini obezbede borbene avione F-16. Dakle, predsednik Džo Bajden je rekao da Kijevu još nisu potrebni avioni. Prema njegovim rečima, SAD sada obezbeđuju Oružane snage drugim važnim naoružanjem.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin smatra da je glavna potreba Ukrajinaca na ratištu sada dalekometna protivvazdušna odbrana. On takođe tvrdi da višenamenski avion F-16 navodno neće pomoći Ukrajini u ovoj fazi rata.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Istovremeno, Kongres će nastaviti da vrši pritisak na Bajdenovu administraciju da preda avione. Kongres je primetio da Ukrajina može da primi lovce F-16 u odlučujućem trenutku.

U međuvremenu, Jurij Ignat, predstavnik Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da će Oružane snage Ukrajine vrlo brzo moći da oslobode okupirane teritorije ako dobiju američke lovce F-15 i F-16.

A komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk nedavno je primetio da će lovci F-16 omogućiti ukrajinskim pilotima da ostvare dominaciju u vazdušnom prostoru, značajno oslabivši neprijatelja i spasivši mnoge živote. Oleščuk je detaljno objasnio značaj borbenih aviona F-16 za Ukrajinu.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)