RAT U UKRAJINI: Žestoka bitka duž železničke pruge u Bahmutu, Vojnici VSU se predaju u Avdejevki (FOTO, VIDEO)

Novosti onlajn

11. 04. 2023. u 07:17 >> 03:39

RAT u Ukrajini – 412. dan. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk, do sada je oslobođeno 75 odsto grada. Ukrajinske snage vrše pripreme za ofanzivu preko Dnjepra, ali, prema rečima lidera Hersonske oblasti, nemaju dovoljno ni ljudstva ni oružja za tako nešto.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестока битка дуж железничке пруге у Бахмуту, Војници ВСУ се предају у Авдејевки (ФОТО, ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Napredak u Ugljedaru i Marjinci

Ruske jedinice su poboljšale svoje položaje na Marjinskom i Ugledarskom pravcu, saopštio je Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Foto Tanjug/AP

 

Žestoka bitka duž železničke pruke u Bahmutu

U zapadnom delu Artjomovska (Bahmuta) u toku su žestoke borbe, aktivna dejstva su u oblasti železničke pruge.

Sve administrativne zgrade u Artomovsku su pod kontrolom ruskih jedinica, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, ukrajinske jedinice i dalje ostaju na zapadu grada, ali nemaju gde da se povuku – tamo rade odredi.

Foto: AP/Libkos

Kako je primetio Pušilin, u zapadnom delu naselja se sada vode žestoke borbe, u zoni železničke pruge aktivna dejstva.

Osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je u utorak uveče da je 80 odsto Artjomovska pod kontrolom ruskih snaga, uključujući sve administrativne centre, fabrike.

Foto Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Artjomovsk se nalazi severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Više od šest meseci vode se žestoke borbe van grada.

Analiza izveštaja o borbama za Vodjanoje

Na kanalu Vojenaja hronika (Voennaя hronika) pojavili su se arhivski snimci kulminacije bitke za Vodjanoje, selo severozapadno od aerodroma Donjeck. Snimanje vojnog dopisnika Andreja Filatova jasno pokazuje složenost borbenih dejstava u blizini glavnog grada DNR, kao i važnost helikoptera kao neophodnog alata za kontrolu bitke.

Video počinje tako što borci ruskog bataljona Somalija upadaju u kuću u sektoru kuća. Operater dronova kontinuirano prati bojno polje i identifikuje vatrene tačke Oružanih snaga Ukrajine, obaveštavajući grupu o pravcu vatre VSU.

Koordinate: 48.097885, 37.650042

Paralelno duž ulice je druga jurišnih grupa. Ukrajinske formacije pucaju preko ulice, pa vojnici Oružanih snaga RF moraju da se kreću po dvorištima i da se ne pojavljuju na glavnoj ulici.

Foto Tanjug/AP



Koordinate: 48.098972, 37.650832

U određenom trenutku na putu se pojavio oklopni transporter M113 koji je stigao na položaje VSU da evakuiše ranjenike. Očigledno, vozač se izgubio i greškom se zabio u zadnji deo ruske pešadije koja je napredovala. Vozilo se pod vatrom i žurno otkotrljalo.

Koordinate: 48.099003, 37.652075

Zatim sa strane VSU bojište napušta BRDM-2 i ispaljuje nekoliko rafala u pravcu grupe vojnika Oružanih snaga RF, koji su se sklonili iza ruševina privatnih kuća. U blizini se vidi i tenk T-72 uništen u prethodnim borbama.

Foto Tanjug/AP


Koordinate: 48.099890, 37.646492; 48.099955, 37.646266

U ovom trenutku ostaci pešadije Oružanih snaga Ukrajine povlače se na zapad duž severne periferije naselja. Bitka se nastavlja na maloj udaljenosti, minobacači počinju da deluju na položaje VSU.

Koordinate: 48.099369, 37.650981

Posle granatiranja i napredovanja Oružanih snaga RF, ukrajinske formacije, po svemu sudeći, odlučuju da potpuno napuste naselje. Oni se ne šale: dovode tri tenka na vatrene linije u šumskoj plantaži kako bi gađali rusku pešadiju, koja će pokušati da zauzme napuštene položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Koordinate: 48.107233, 37.625870; 48.107528, 37.629026

Međutim, oklopna vozila VSU se brzo primećuju iz vazduha i dobijaju komandu da zaustave napredovanje. Posle izvesnog čekanja, posade vozila VSU odlučuju da idu na sever, pošto nisu uspeli da rade na ruskoj pešadiji.

Ilustracija telegram rybar


U ovom trenutku, selo Vodjanoje je pod kontrolom Oružanih snaga RF. Zauzimanje naselja je u velikoj meri bilo moguće zahvaljujući kompetentnim akcijama i dobro uspostavljenoj interakciji između jurišnih grupa, tenkista, artiljeraca i operatera bespilotnih letelica.

Aksjonov: Krim na oprezu zbog moguće ukrajinske kontraofanzive

Sergej Aksjonov, lider Krima kojeg je ustoličila zvanična Moskva, izjavio je danas da je Krim na oprezu zbog moguće predstojeće ukrajinske kontraofanzive.

U razgovoru sa novinarima Aksjonov je rekao da su ruske snage na Krimu postavile sistem "moderne, duboke odbrane" i da imaju više nego dovoljno trupa i opreme da odbiju mogući ukrajinski kontranapad, prenosi AP.

Foto Tanjug/AP

-Ne smemo da potcenimo neprijatelja, ali definitivno se može reći da smo spremni (za napad) i da neće biti katastrofalnih posledica, rekao je Aksjonov.

Njegovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio nameru zvaničnog Kijeva da Krim vrati Ukrajini nakon ruske aneksije 2014. godine.

Aksjonov je u novembru prošle godine prvi put najavio početak fortifikacionih radova, ne iznoseći detalje, ali je u februaru na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije, kojim je predsedavao predsednik Vladimir Putin, rekao da će radovi biti gotovi do aprila.

 

Vojnici VSU se predaju u Avdejevci

Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

-Sada se upravo u ovoj oblasti (Avdejevke) nalazi dosta vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji se predaju, rekao je Kimakovski Prvom kanalu.

Foto Tanjug/AP

Ranije u utorak, vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku opkoljavanje grada, dok ukrajinske trupe i dalje kontrolišu puteve snabdevanja grada.

 

 

Rusko napredovanje u Bahmutu

Već 80 odsto Artjomovska se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navode ruski izvori.

Foto Tanjug/AP

 

Zapadni ratni avioni u Ukrajini do leta

Zapad bi mogao do leta da donese odluku o slanju borbenih aviona u Ukrajinu, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lend Poulsen, prenosi Figaro.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kraljevine smatra da bi situacija sa isporukama lovaca Kijevu mogla postati jasnija nakon što Poljska i Slovačka pošalju svoje MiG-29 Kijevu.

Foto Tanjug/AP

Poulsen napominje da je potrebno vreme da se razgovara o ovom pitanju, ali odluka može biti doneta u „kratkoročnom roku“.

Vršilac dužnosti ministra odbrane dodao je da Danska neće slati borbene avione u Ukrajinu sama, već samo zajedno sa drugim zemljama. Prema njegovim rečima, o ovom pitanju će se razgovarati sa Vašingtonom.

 

Kontraofanziva u poslednjem trenutku

Kijev će odlučiti o kontraofanzivi „u poslednjem trenutku“, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

- Ako neko misli da imamo samo jednu opciju, to nije tako - rekao je Danilov i dodao da ukrajinske snage imaju više od tri varijante za kontraofanzivu.

Rusi spremni za ofanzivu iz bilo kog pravca

Ruske snage spremne su za kontraofanzivu Kijeva u svakom od najavljenih pravaca, izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, nema mnogo pravaca kojima ukrajinske snage mogu da izvrše kontraofanzivu.

- Najavljene su ofanzive u donjeckom pravcu, u artjomovskom – povratak grada. I naravno, tu je Krim i zaporoški pravac - precizirao je Gagin za televiziju „Rusija 1“.

- Mi smo spremni, imamo prilično ešeloniranu odbranu, spremne su snage i sredstva. I mislim da smo u svim predloženim pravcima ove ofanzive sasvim spremni za nju - naglasio je Gagin.

Kako je naveo, Ukrajina trenutno nema dovoljno rezervi na kontakt liniji za uspeh kontraofanzive.

- U ovom trenutku neprijatelj pokušava da akumulira snage. Zaista ozbiljna grupa okupljena je u rejonu Časova Jara. U drugim pravcima neprijatelj takođe pokušava da akumulira ljudstvo i tehniku. Ali u ovom trenutku ono što se nalazi na samoj kontakt liniji, po mom mišljenju, nije dovoljno za neki ozbiljan uspeh u samoj kontraofanzivi - objasnio je on.

Sama kontraofanziva je, smatra on, „neizbežna“.

- U svakom slučaju, hteli to Ukrajinci ili ne, biće prinuđeni da napadnu, jer su im gazde iz Vašingtona to već naredile da učine - zaključio je Gagin.

Najvažnije iz brifinga ruske vojske za prethodni dan:

- Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije nastavljaju borbe za kvartove u centralnom delu Artjomovska;

- Glavni napori ruske vojske u borbenim dejstvima koncentrisani su na području Artjomovska;
- Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana izgubile preko 90 ljudi;
- Ruska avijacija je prethodnog dana izvela 11 letova na području Artjomovska radi podrške ofanzivnim dejstvima;
- Ukrajinske snage su u toku prethodnog dana u pravcu Donjecka izgubile preko 450 vojnika i plaćenika;
- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinska vojska izgubila je skoro 30 vojnika,
- Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana u pravcu Kupjanska izgubile preko 30 pripadnika.

Poljska postaje finansijski hab za Ukrajinu

Poljska namerava da postane finansijski hab za prikupljanje sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je za radio „RMF 24“ zamenik ministra finansija ove zemlje Artur Sobonj.

Prema njegovim rečima, za Poljsku je to veoma važno.

- Želimo da Poljska bude što bliže centru ovog tipa projekata - dodao je Sobonj.

Nedavno je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da je njegova zemlja treći najveći snabdevač Ukrajine oružjem, posle SAD i Velike Britanije. Kako je navelo rukovodstvo zemlje, Poljska je od početka specijalne vojne operacije Kijevu slala oružje i vojnu tehniku u iznosu koji prelazi 1 odsto BDP-a zemlje.

Rusi imaju novi cilj - opkoljivanje Avdejevka

V.d. šefa DNR Denis Pušilin izjavio je da je pred ruskim snagama zadatak da se opkoli Avdejevka.

- Sada nam je važno da opkolimo Avdejevku sa različitih strana, momci se kreću - rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage više nemaju otvorene puteve prema gradu za snabdevanje.

Što se tiče ugljedarskog pravca, ruske snage tamo pokušavaju da poboljšaju svoje položaje. Prema njegovim rečima, u gorlovskom pravcu položaji su značajno poboljšani.

 

 

Ukrajinci gađali pet naselja u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage su u toku noći gađali su pet naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Oni su ispalili 46 projektila na Novu Kahovku, Kahovku, Tavrijsk, Aljoški i Kardašinku.

Nema mobilizacije u Rusiji

U Rusiji se ne sprovodi mobilizacija i ona se ne planira, rekao je šef Komiteta dume za odbranu Andrej Kartopalov u emisiji "Solovojv lajv".

Rusi oslobađaju Artjomovsk

Ruske snage samouvereno napreduju i oslobađaju deo po deo Artjomovska, rekao je lider DNR Denis Pušilin u emisiji "Solovjov lajv".

On je juče rekao da je do sada oslobođeno 75 odsto grada.

Pušilin je dodao da su ruske snage značajno učvrstile položaje na delovima fronta u pravcu Marinke i Gorlovke.

Nepoznati dron u Belgorodu

Nepoznati dron pao je u ponedeljak na području aerodroma u Belgorodu, povređenih nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta, saopštili su predstavnici Službe za vanredne situacije.

Kijev ima poteškoće sa isporukom oružja

Zbog preuzimanja pod vatrenu kontrolu pojedinih oblasti u krasnolimanskom pravcu, kijevske snage imaju poteškoća sa isporukom municije i evakuacijom ranjenih, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- S obzirom na uspeh naših snaga i preuzimanje vatrene kontrole nad pojedinim oblastima te oblasti, snabdevanje materijalno-tehničkim sredstvima, municijom, kao i evakuacija ranjenih (ukrajinskih snaga) postalo je veoma teško i opasno - rekao je Maročko za Sputnjik, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je precizirao da su se, takođe, zbog paljenja šuma pojavile mnoge otvorene površine terena koje ne dozvoljavaju neprijatelju da se neopaženo kreće.

Oružje kojim se snabdeva Kijev došlo do zemalja Evrope i Afrike

Oružje kojim Zapad snabdeva Kijev već je počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike u redovima organizovanog kriminala, upozorio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

Podsetimo, šef NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno izjavio da su zemlje Alijanse isporučile Kijevu vojnu pomoć u vrednosti preko 65 milijardi evra.

Pripadnici "Ahmata" jačaju odbranu

Pripadnici specijalne jedinice "Ahmat" jačaju liniju odbrane na delu fronta kod grada Kremena, rekao je za Sputnjik jedan od boraca.

Borci navode da su spremni da odbiju napad ukrajinske vojske.

Ukrajinci kreću preko Dnjepra

Ukrajinske trupe se spremaju da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti, ali su njihovi pokušaji osuđeni na neuspeh, izjavio je za RIA Novosti vršilac dužnosti guvernera regiona Vladimir Saldo.

- Na desnoj obali Dnjepra neprijateljske jedinice manevrišu, menjaju položaje i stvaraju lažne, prebacuje se ljudstvo i tehnika, okupljaju se plovni brodovi. Postoje znaci priprema za pokušaj prelaska Dnjepra i prikrivanja ove pripreme - rekao je izvor.

Istovremeno, on je izrazio uverenje da, generalno, neprijatelj nije imao dovoljno snaga za uspešan prelazak Dnjepra.

- Pre svega, to se tiče opreme, naoružanja, municije i sredstava podrške. Stiglo je dovoljno ljudi. Moguće su provokacije, čak i velike na Dnjepru ili Limanu, ali su osuđene na propast - naglasio je Saldo. 

Kako je Rojters izvestio prošle nedelje, Kijev je obučio osam jurišnih brigada takozvane ofanzivne garde. Prema rečima osnivača „Grupe Vagner” Jevgenija Prigožina, oko 200 hiljada ljudi može biti uključeno u Oružane snage Ukrajine.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je u intervjuu listu Viborcza rekao da bi kontraofanziva mogla da počne kada se klizište zaustavi. Kijevski i zapadni vojni stručnjaci i političari su više puta nazivali Zaporošku oblast kao jedan od pravaca udara kako bi se došlo do obale Azovskog mora i presecao kopneni koridor do Krima.

Zauzvrat, u ovom regionu, kao i u drugim novim subjektima Rusije, izjavili su da su se pripremili za bilo kakve akcije Oružanih snaga Ukrajine.

Uništena dva "gvozdika"

Ruska vojska je u pravcu Hersona uništila do deset ukrajinskih vojnika i dva samohodna artiljerijska oruđa gvozdika, rekao je za RIA Novosti Aleksej Rulev, šef pres-centra grupe Dnjepar.

- U okviru kontrabaterijske borbe, artiljerijske jedinice Dnjeparske grupe nanele su vatrenu štetu položajima artiljerijskih posada neprijatelja u rejonu naselja Veletenskoe i Žovtnevoe. Dve samohodne artiljerijske jedinice 2S -1 „gvozdika“ su uništene. Nenadoknadivi gubici neprijatelja u ljudstvu iznosili su oko deset ljudi - rekao je on.

Pored toga, oprema za elektronsko ratovanje grupe u oblasti naselja Aleški, Peščanovka i Golaja Pristan potisnula je sedam neprijateljskih bespilotnih letelica, još dve - "leleka-100" i "furija" - neutralisane su u rejonu Naselja Ivanovka i kozački logori.

Rusi pojačali ofanzivu

Ruske snage su pojačale ofanzivu u pravcu Bahmuta, Avdejevke, Limana i Marinke, u Donjecku. Za ukrajinsku vojsku odbrana Bahmuta je sve teža, jer kako kaže Kijev - Rusi su počeli sa taktikom ''spržene zemlje'' vazdušnim i artiljerijskim udarima. Pitanje je sata kada će ukrajinskim snagama preseći jedini put za snabdevanje.

Razmena zarobljenika

Dve strane su razmenile više od 200 ratnih zarobljenika – 106 Rusa i 100 Ukrajinaca.

 Volodimir Zelenski optužuje ruske snage da su gađali Zaporožje na praznik.

- Ruska armija gađala je Zaporožje projektilima S-300. To radi teroristička država na praznik. Svaki hrišćanski praznik nas uči da moramo biti sigurni da će zlo izgubiti, iako ponekad ne znamo na koji način - rekao je predsednik Ukrajine.

 Kremlj tvrdi da niko nije izneo nikakve inicijative o uskršnjem prekidu vatre.

 - Nije bilo inicijativa o tome, ali naša Strasna nedelja tek je počela. Moskva je ranije iznela inicijative o prekidu vatre i poštovala ga, ali je to naišlo na nespremnost kijevskog režima da ga se pridržava. Pariz teško može preuzeti ulogu posrednika između Moskve i Kijeva. Direktno su uključeni u sukob na strani Ukrajine - uzvraća portprol Kremlja Dmitrij Peskov.

Lukašenko tražio garancije od Rusije

Belorusija je zatražila garancije od Rusije da će je braniti u slučaju napada.

- Zapadne države su pogazile sporazume o bezbednosnim garancijama datim Budimpeštanskim memorandumom, u zamenu za povlačenje atomskog oružja. Bezbednosti više nema - ocenio je Aleksandar Lukašenko.

Prema izvorima Si-En-Ena u kabinetu Zelenskog, Ukrajina je morala da promeni vojne planove nakon curenja poverljivih informacija iz Pentagona.

Ukrajinski zvaničnici rekli su Rojtersu u petak da dokumenti koji su navodno procurili sadrže fiktivne informacije i da liče na "rusku kampanju dezinformacija."

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu