SOROŠ JUNIOR "HARA" U BELOJ KUćI: Jak uticaj američkog milijardera na prestižnoj vašingtonskoj adresi

I. Stanojević

11. 04. 2023. u 14:53

BELA kuća ima novog "ambasadora", Aleksandra Soroša (37) sina milijardera Džordža Soroša (92). Junior kontroverznog američkog bogataša mađarskog porekla, najmanje je 14 puta bio u njoj otkako je Džozef Bajden predsednik SAD. Aleksandar Soroš (37), "navraćao" je i pre, ali ne tako često, pokazuje evidencija u koju je uvid imao "Njujork post". Nejasno je o čemu se razgovaralo, a Bela kuća nije htela da komentariše.

СОРОШ ЈУНИОР ХАРА У БЕЛОЈ КУћИ: Јак утицај америчког милијардера на престижној вашингтонској адреси

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mlađi Soroš, nesumnjivo, ima "veliki uticaj na politiku u Bajdenovoj administraciji" koji se meri sa onim koji ima Rendi Vajngarten, predsednik Američke federacije nastavnika, ocenjuje Tom Fiton, predsednik konzervativne pravne nadzorne grupe.

"Njujork post" ističe da je mladi Soroš "plodan prikupljač sredstava za demokrate, koji voli da se hvali odnosima sa svetskim liderima". Mlađi Soroš, bio je i jedan od 330 gostiju na raskošnoj državničkoj večeri, na južnom travnjaku Bele kuće koju su, u čast francuskog lidera Emanuela Makrona i njegove supruge Brižit, priredili predsednik i prva dama Džil Bajden. Dan kasnije, Aleksandar, koji predsedava moćnom, liberalnom mrežom za dodelu bespovratnih sredstava Fondacije za otvoreno društvo, čiji je osnovač njegov otac, sastao se sa savetnikom predsednika, Marijanom Adame i zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatanom Finerom.

Levičarskim političkim akcionim odborima od 2010. godine donirao je više od 11 miliona dolara. I letimičan pregled njegove Instagram stranice pokazuje da je od 2018. godine najmanje devet puta bio u pratnji Čaka Šumera, lidera većine u Senatu, a osam puta je pozirao sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Na nalogu su istaknute njegove fotografije sa ocem, bivšim predsednikom Barakom Obamom, potpredsednicom Kamalom Haris.

Majk Hauel, direktor projekta za nadzor u Fondaciji konzervativne baštine, smatra da je ovako nesmetan pristup Beloj kući zabrinjavajući, jer je Soroš već "naneo ogromnu štetu zemlji i da je njegov plan smrt i uništenje u ime otvorenih granica i okončanja zapadne civilizacije". Uticaj porodice Soroš na politiku Bele kuće nikada nije bio jači, ocenjuje Met Palumbo, autor knjige "Čovek iza zavese: Unutar tajne mreže Džordža Soroša". On ističe da senior "ispod radara donira levičarskim kandidatima i usmerava novac u liberalne svrhe kroz svoje Fondacije za otvoreno društvo i srodne neprofitne organizacije koje je osnovao, a koje su, od 1984. podelile više od 32 milijarde dolara širom sveta.

Džordž Soroš sledi "agresivni ekološki program", inicijative za otvorene granice i druge ciljeve koji su mu dragi, napominju analitičari i kažu da činjenica da Aleksandar ne silazi sa liste posetilaca Bele kuće ne treba da čudi, jer je on predstavnik svog oca, čiji novac i fondacije još uvek "pokreću planine".

NASLEDNIK PORODIČNE "MREŽE"

Aleksandar je najspremniji od petoro dece Džordža Soroša da na kraju predvodi "mrežu" porodice, vrednu više milijardi dolara, kaže Skot Volter, predsednik Konzervativnog centra za istraživanje kapitala. "Nije čudo što se bivši radnici i dobitnici grantova njihovih fondacija, donatorskih grupa i lobističkih radnji nalaze širom Bajdenove administracije, od Stejt departmenta do Saveta za unutrašnju politiku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!