RAT U UKRAJINI: Pentagon zabranio pilotima da prilaze Krimu; Američki obaveštajac - Stravični gubici VSU (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 04. 2023. u 07:06 >> 22:41

RAT u Ukrajini danas je ušao u 410. dan. U Bahmutu se nastavljaju žestoke borbe. Pripadnici Vagnera juče su zauzeli stadion "Avangard", dok se i dalje vodi bitka za železničku stanicu u tom gradu. Projektil ispaljen s teritorija pod kontrolom Ukrajine oboren je juče iznad grada Feodosije na Krimu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пентагон забранио пилотима да прилазе Криму; Амерички обавештајац - Стравични губици ВСУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna nad Harkovom

Upozorenje za vazdušni napad izdato je u oblasti Harkov u Ukrajini i delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, navodi se na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Ranije u nedelju uzbuna je objavljena u Nikolajevskoj oblasti i delu Hersona koji kontroliše Kijev. Kasnije je otkazan.

Signal za uzbunu u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev oglasio se u 21.39 (poklapa se sa moskovskim vremenom). U 21.54 alarm je objavljen u Harkovskoj oblasti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

Pentagon zabranjuje pilotima da prilaze Rusiji

Šef Pentagona Lojd Ostin verovatno je zabranio pilotima američkog Ratnog vazduhoplovstva da lete blizu Krima, piše Vašington post, pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona.

Dakle, u jednom od dokumenata postoji mapa Crnog mora, ona pokazuje oblasti gde izviđački avioni mogu da lete. Granice počinju nešto više od 19 km od obale Krima. To je u skladu sa međunarodnim pravom, napominje list.

Ilustracija telegram rybar

Međutim, karta takođe povlači liniju oko 80 km od poluostrva sa oznakom SECDEF Directed Standoff. Izdanje smatra da je to dokaz da šef Pentagona zahteva od pilota da se drže dalje od poluostrva.

Podsetimo, 14. marta se američki dron MQ-9 Reaper srušio/oboren u Crno more.

 

Britanske haubice stigle u Ukrajinu (VIDEO)

Prvi video snimak iz britanskih 155 mm samohodnih topova AS-90 u Ukrajini.

Velika Britanija je ukupno obećala da će Ukrajini prebaciti 30 jedinica samohodnih topova, koje će novoformirane brigade Oružanih snaga Ukrajine koristiti za kontraofanzivu.

 

Žestoke borbe za Bahmut

Ukrajinske trupe odbile su danas više od 40 napada ruskih snaga, od toga 20 u pravcu Bahmuta, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske trupe koncentrišu svoje napore na ofanzive u pravcima Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti, dodaje se u saopštenju koje je preneo Kijev independent.

Foto AP

EU razmatra detalje vojne pomoći Kijevu

Evropska unija (EU) počela je da razmatra detalje plana o isporuci Ukrajini milion granata tokom godinu dana, odluku o tome donele su zemlje EU krajem marta. Prema pisanju nemačkog lista Velt am Sonntag, pregovori su napeti, a vojni krugovi sumnjaju u sprovođenje ovog plana.

-U briselskim vojnim krugovima kažu da će milion granata teško biti prikupljeno. Bar ne u roku od godinu dana, navodi se u članku.

Foto Tanjug/AP

Spor se odnosi na to gde naručiti ili kupiti granate: preko Evropske odbrambene agencije, van Evrope, ili se osloniti na svoju odbrambenu industriju.

Projekat zajedničke kupovine artiljerijskih granata kalibra 155 mm za popunu sopstvenih zaliha i predaju Ukrajini potpisalo je 18 zemalja (17 zemalja EU i Norveška).

 

MO Rusije: Objavilo je snimak najnovijeg radara "Niobijum" (VIDEO)

Sistemi Niobijum, koji su u upotrebu ušli početkom prošle godine, u stanju su da otkriju avione, helikoptere i bespilotne letelice sastavljene od kompozitnih materijala koje je teško otkriti. Radar može da skenira vazdušni prostor u radijusu do 500 kilometara - istovremeno prati stotine meta, a može i automatski da odredi tip letelice.

 

NASAMS u akciji (VIDEO)

Rad sistema PVO NASAMS Oružanih snaga Ukrajine, pretpostavlja se, u Kijevskoj oblasti.

 

VSU: Stiže nam zapadni PVO

Jurij Ignat, savetnik komande Vazduhoplovstva (VS) ukrajinskih trupa, rekao je da bi sistemi protivvazdušne odbrane koje je obećao Zapad uskoro trebalo da stignu u Ukrajinu.

-Ukrajini treba obezbediti više sredstava (PVO – prim. aut.). Reč je o sistemima koje su nam već obećali da će ih obezbediti – NASAMS, Iris-T, kao i Patriot i SAMP/T, koji bi trebalo da uđu Ukrajina u bliskoj budućnosti, rekao je Ignat u eteru Sveukrajinskog teletona.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Rusko napredovanje u Marjinki bez žrtava

Sa terena saopštavaju da je operacija prošla bez gubitaka i da su se ruske jedinice već ustalile na ovom objektu (fabrici za proizbvodnju guma) kod Donjecka.

-Uzeli su slavno, stvarno, na ruskom. I uzeli su ga bez gubitka.

Uvek sam mislio da se napad bez gubitaka - ne dešava. Ali, kao što je Marjinka pokazala, to se dešava, rekao je vojni korespodent Sreda.

Zauzimanje fabričkog kompleksa olakšaće ruskim trupama da preuzmu kontrolu nad zapadnim obodima regionalnog centra Marjinka u oblasti ulica ​​​​Lesnaja i Urožajnaja, gde i dalje militanti Oružanih snaga Ukrajine drže pozicije.

 

Koliki su stvarni gubici VSU?

Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 330.000 vojnika, rekao je penzionisani major i obaveštajac američkih marinaca Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal "Ju-EJ Tur of Djuti".

Foto Tanjug/AP

Ruske snage napreduju u Marjinci

Ruske snage preuzele kontrolu nad fabrikom za proizvodnju guma u ​​Marjinki, saopštio je savetnik lidera DNR Denisa Pušilina.

 

Vojna pomoć Berlina za Kijev

Nemačka je isporučila Ukrajini novu partiju tehnike od šest pontonskih mostova „biber“ i osam kamiona velikog kapaciteta „zetros“.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusko MO: Uništeno veliko skladište goriva ukrajinske vojske

Ruska vojska uništila je veliko skladište goriva za ukrajinsku grupu vojnika u Donbasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- U oblasti grada Zaporožja, visokopreciznim raketnim udarom uništeno je skladište sa 70.000 tona goriva akumuliranog za podršku operacijama grupacije OSU u Donbasu - navodi se u izveštaju.

Pored toga, bilo je moguće likvidirati skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije 102. brigade Teritorijalne odbrane i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Orehova u Zaporoškoj oblasti i Vuhledara u DNR. U oblasti Velikog Burluka, ruske jedinice su pogodile istureno komandno mesto harkovske operativne grupe ukrajinskih trupa, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Ovako se Rusi spremaju za borbu protiv zapadnih tenkova

Njujork Tajms: Procurila je nova serija poverljivih dokumenata o Ukrajini, Kini i Bliskom istoku

Curenje poverljivih američkih dokumenata o Ukrajini zakomplikovalo je odnose Vašingtona sa saveznicima, objavio je Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako navodi taj list, Vašington ne veruje nikome, čak ni svojim saveznicima, jer najnoviji tajni dokumenti Pentagona koji su procurili u javnost pokazuju da "ne samo da Amerikanci imaju obaveštajnu moć da prodru u ruske vojne i bezbednosne strukture, već špijuniraju i same Ukrajince i, recimo, Južne Korejce."

- Među savezničkim zemljama sada postoje sumnje u sposobnost Vašingtona da čuva svoje tajne - piše list, dodajući da izgleda da SAD špijuniraju, ne samo Ukrajinu, već i tako važne saveznike kao što su Izrael i Južna Koreja.

Prema američkim zvaničnicima, američki FBI je u petak pokrenuo istragu o izvoru curenja informacija, navodi list

Ranije danas je Njujork tajms objavio, pozivajući se na zvaničnike upoznati sa tim, da je procurila nova serija poverljivih dokumenata o Ukrajini, Kini i Bliskom istoku.

Francuska: U Ukrajini nema francuskih vojnika

Francusko ministarstvo odbrane negiralo je prisustvo francuskih vojnika u Ukrajini, što je navodno otkriveno u dokumentima koji kruže društvenim mrežama pripisanim Pentagonu.

- Nema francuskih snaga angažovanih u operaciji u Ukrajini. Pomenuti dokumenti ne potiču iz francuskih vojski. Ne komentarišemo dokumente čiji je izvor nesiguran -rekao je portparol ministra oružanih snaga Sebastijen Lekornu.

Strogo tajni dokumenti Pentagona, koji navodno sadrže grafikone i detalje o očekivanim isporukama oružja, jačini bataljona i drugim osetljivim informacijama, procureli su na Tviter i Telegram prošle nedelje.

Jedan slajd sugerisao je da je mali kontingent od manje od stotinu pripadnika specijalnih operacija članica NATO Francuske, Amerike, Britanije i Letonije već aktivan u Ukrajini.

Bild: Zelenski u maju u Nemačkoj

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi u maju da poseti Nemačku, gde će mu uručiti nagradu „Karlo Veliki“, piše list „Bild“.

Printskrin/Youtube/Ofіs Prezidenta Ukraїni

Tekst potpisa

Ova nagrada se dodeljuje za doprinos ujedinjenju Evrope. Ove godine odlučeno je da se nagradi Zelenski i ukrajinski narod za „odbranu ne samo svoje zemlje, već i Evrope i evropskih vrednosti“, piše list.

Vašington post: Vagner grupa pokušala da kupi oružje od Turske?

SAD su navodno dobile pristup "unutrašnjim planovima" Vagner grupe, a koji su pokazali da je grupa "pokušavala da kupi oružje od Turske, saveznice NATO-a", objavio je Vašington post 8. aprila, pozivajući se na poverljive ratne dokumente koji su nedavno procurili na internet.

Prema izveštaju, deo Vagnerovog osoblja se početkom februara "sastao sa turskim kontaktima kako bi kupio oružje i opremu od Turske za Vagnerove potrebe u Maliju i Ukrajini".

U dokumentima koji su objavljeni takođe se navodi da je lider Malija Asimi Goita "potvrdio da bi Mali mogao da nabavi oružje od Turske u Vagnerovo ime".

Međutim, kako navodi Vašington post, procureli papiri ne razjašnjavaju šta je turska vlada možda znala o Vagnerovim naporima ili da li su se "pokazali plodonosni".

- Ali otkriće da je NATO saveznik možda pomagao Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine moglo bi se pokazati eksplozivnim, posebno pošto je Turska pokušala da blokira dodavanje Švedske u redove transatlantske vojne alijanse - prenose mediji.

Kadirov: Sprečena ofanziva OSU

Bataljon "Istok Ahmat" Ministarstva odbrane Rusije sprečio je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, tvrdi čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

 

On kaže da su ruski dronovi otkrili ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga i korigovali minobacačke napade, čime je sprečen napad na ruske položaje.

Prema njegovim rečima, bataljon je uništio dva tenka i jedno borbeno vozilo pešadije.

Belgorodska oblast na meti Ukrajinaca

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da se selo Tišanka u Volokonovskom okrugu našlo pod neprijateljskom vatrom.

On je istakao da niko nije povređen, ali da su oštećene četiri kuće na kojima su popucali prozori.

Rusi formirali specijalne grupe za borbu protiv zapadnih tenkova

Specijalne grupe za borbu protiv tenkova, koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje, formirane su u Ruskoj Federaciji po nalogu zamenika ministra odbrane Junus-Beka Jevkurova.

Ovo je saopštio načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga RF Jevgenij Arifulin.

- Rad na stvaranju grupa za borbu protiv zapadnih tenkova organizovan je po instrukcijama zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika Jevkurova, koji je postavio konkretan zadatak za stvaranje ovih grupa. Načelnik Glavne uprave za borbenu obuku Oružanih snaga RF general-pukovnik Ivan Buvalcev i njegov tim razradili su metodološke preporuke i organizovali metodologiju za implementaciju. A Centar za borbenu obuku sprovodi sve - rekao je Arifulin u emisiji Vojni prijem.

Zapadne zemlje su ukupno obećale da će Ukrajini prebaciti 293 tenka, od kojih je do početka aprila dobila 57.

Žibinski: Uništene dve ukrajinske diverzantske grupe

Pripadnici grupe snaga Zapad ruske vojske uništili su dve neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska i osujetili tri pokušaja rotacije ukrajinskih trupa, izjavio je za RIA Novosti Sergej Žibinski, portparol te vojne formacije.

- Pripadnici grupe snaga Zapad su tokom dana u pravcu Kupjanska otkrili i uništili dve neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe iz sastava 14. odvojene mehanizovane brigade i 103. odvojene brigade teritorijalne odbrane, a takođe su osujetili tri pokušaja rotacije oružanih jedinica Ukrajine u oblasti naselja Timkovka, Kotljarovka, Masjutovka - tvrdi Žibinski.

On navodi da su pored toga, posade PVO sistema "Buk" i "Tor" nedaleko o naselja Vladimirovke, Stelmahovke i Olšana uništile četiri neprijateljska drona.

Rad ruske radarske stanice "Niobij"

IPR: Rusi se suočavaju sa nedostatkom artiljerijske municije

Američka privatna analitička kuća Institut za proučavanje rata je objavio da se ruska vojska suočava sa nestašicama artiljerijskih granata.

- Velika potražnja za granatama ukazuje na to da se ruske snage i dalje u velikoj meri oslanjaju na artiljeriju kako bi nadoknadile ključne nedostatke u borbenim sposobnostima, uključujući loše veštine gađanja, nedovoljne sposobnosti za napad sa zemlje i neadekvatnu dostupnost vazdušnih snaga u Ukrajini - tvrde iz IPR.

Ruske snage koriste tešku artiljeriju da gađaju naselja, kako ne bi izlagali avione i pilote ukrajinskoj PVO.

Iz IPR tvrde da kontinuirani nedostatak ruske artiljerije ugrožava sposobnost ruske vojske da nastavi da nadoknađuje svoje druge slabosti i ograničenja.

Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je večeras da će Poljska poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila "rosomak" u najskorijoj budućnosti.

On je rekao da Kijev očekuje da Poljska isporuči avione "MiG-29", minobacače i dodatne projektile, takođe vrlo brzo, preneo je "Kijev independent".

FOTO: AP/Tanjug

Ova objava Zelenskog došla je nekoliko dana nakon što je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da je Ukrajina naručila 100 "rosomaka" iz Poljske.

Poljska novinska agencija navela je 1. aprila, citirajući Moravjeckog, da će pešadijska vozila "biti plaćena evropskim novcem", ali takođe i "američkim novcem koji je dat Ukrajini".

Eksplozije u Zaporožju

Vladimir Rogov, čelnik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom", objavio je da se serija jakih eksplozija čula u Zaporožju.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri