RUSIJA PRINUĐENA DA ČUVA GRANICE: Ulazak Finske u NATO pretnja bezbednosti celog sveta

I. Stanojević

05. 04. 2023. u 07:00

MOSKVA će biti prinuđena da preduzme uzvratne mere, uključujući one vojnotehničkog karaktera, "da bi odagnala pretnje za sopstvenu nacionalnu bezbednost" posle ulaska Finske u NATO, koji će negativno uticati na odnose Moskve i Helsinkija.

РУСИЈА ПРИНУЂЕНА ДА ЧУВА ГРАНИЦЕ: Улазак Финске у НАТО претња безбедности целог света

FOTO: AP/Tanjug

Konkretni koraci Moskve po pitanju stvaranja odbrambene strukture na severozapadnim granicama zemlje zavisiće od "specifičnih uslova integracije Finske u NATO".

Finska je juče postala 31. punopravna članica NATO, pošto je šef njene diplomatije Peka Havisto u Briselu predao dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu. Havisto je prethodno, u sedištu Alijanse, potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO.

Granica vojnog saveza Zapada i Rusije se ulaskom Finske udvostručila, konstatuje se u saopštenju ruskog MIP i ističe da to "radikalno menja situaciju na severu Evrope, u regionu koji je bio jedan od najstabilnijih na svetu." U saopštenju se ocenjuje da ulazak Finske u NATO predstavlja raskid sa "mudrom tradicijom" neutralnosti te zemlje i dodaje da će Finska postati "samo jedna od malih država članica koje ni o čemu ne odlučuju".

"Sigurni smo da će ovoj ishitrenoj odluci finskih vlasti, koja je doneta bez referenduma i dubinske analize posledica članstva Finske u NATO, suditi istorija", zaključuje se u saopštenju ruskog MIP.

ŠOJGU: POVEćAN RIZIK OD SUKOBA

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da pristupanje Finske NATO, uz jačanje njegovog antiruskog kursa i povećanu vojnu pomoć Kijevu, uvećava rizik od sukoba. "Neki beloruski vojni avioni sada su sposobni da nose nuklearne bojeve glave, a raketni sistemi 'Iskander' prebačeni su u Belorusiju da bi mogli da se koriste za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila", veli Šojgu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da je ovo istorijski čin i direktan rezultat ruskog napada na Ukrajinu. On je dodao da će NATO obezbediti da i Švedska postane punopravni član. "Ruski predsednik Vladimir Putin dobiće suprotno od onoga što je želeo, to jest proširenje NATO zbog rata u Ukrajini", kazao je Stoltenberg i dodao da Alijansa neće rasporediti trupe u Finskoj bez pristanka te zemlje.

Stoltenberg je naveo da je svih 30 država članica NATO već potpisalo protokol o prijemu Švedske i da je potrebno još samo da ga ratifikuju Turska i Mađarska. On je naglasio da će Finska u NATO doneti "naprednu odbrambenu industriju" i "najviše sposobnosti". Istakao je da će Finska u Alijansi biti "pokrivena" članom 5 Vašingtonskog ugovora, koji predviđa kolektivnu bezbednost svih članica NATO pre vojne agresije. On je naveo da će Finska tako dobiti "gvozdenu garanciju bezbednosti".

PESKOV: JOŠ JEDNA ESKALACIJA

MORAćEMO da preduzmemo kontramere u vezi sa pristupanjem Finske u NATO, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Kremlj smatra da je ovo još jedna eskalacija i da širenje NATO predstavlja pretnju našoj bezbednosti i interesima RF. Pažljivo ćemo pratiti dešavanja u Finskoj i videti kako će severnoatlantski blok koristiti njenu teritoriju u vezi sa razmeštanjem oružja, sistema i infrastrukture u blizini naše granice, potencijalno predstavljajući pretnju za nas", kazao je Peskov i dodao da će u skladu sa tim biti preduzimane mere. Situacija oko Finske je fundamentalno različita od situacije u Ukrajini, jer "Finska nikada nije bila antiruska i nismo imali nikakvih sporova", rekao je Peskov.

- Sa Finskom kao punopravnom članicom uklanjamo prostor za pogrešne procene u Moskvi o spremnosti NATO da je zaštiti, a to ovu zemlju čini jačom, a sve nas zajedno bezbednijim - rekao je Stoltenberg.

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je pristupanje Finske i pozvao Tursku i Mađarsku da završe proces ratifikacije da bi se i Švedska pridružila vojnom savezu bez odlaganja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)