SVI SE PITAJU KAKO TO DA SE DECA EDIJA RAME KRSTE SA TRI PRSTA: Zanimljiva porodična priča albanskog premijera

Novosti onlajn

03. 04. 2023. u 19:46

JEDAN od najistaknutijih albanskih političara jeste aktuelni premijer Albanije - Edi Rama. Rođen 1964. godine u jednoj od najzatvorenjih zemalja u svetu, od oca vajara i majke lekarke. Osim toga što se bavi politikom, on je umetnik, pisac i košarkaš koji ima veoma zanimljivu životnu priču.

СВИ СЕ ПИТАЈУ КАКО ТО ДА СЕ ДЕЦА ЕДИЈА РАМЕ КРСТЕ СА ТРИ ПРСТА: Занимљива породична прича албанског премијера

Foto: Tanjug

Svedoci smo da tamo gde je istaknut multikulturalizam često dolazi do nesluglasica i problema. Međutim, porodica Rama pokazala je da uprkos kulturnoj, verskoj i ideološkoj raznolikosti može harmonično da se funkcionoše.

Jedna kuća, a tri vere

Ono što je posebno zanimljivo jeste da članovi njegove porodice ne dele istu versku pripadnost. Naime, albanski premijer, jednom prilikom je istakao da je katolik, dok je njegova žena muslimanka, a dvoje starije dece su pravoslavci.

- Ja sam katolik. Moja žena je muslimanka. Dvoje starije dece su pravoslavci. Naš najmlađi sin, ako to želi, može izabrati da bude hebrejske vere. Ovde je reč o ljudima bez obzira na boju njihove kože, kulturu ili veru - rekao je Rama, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Šukalo se i o tome da su Ramina deca krštena na Ostrogu. Međutim, nema zvaničnih podataka o tome, te sve ostaje na nivou spekulacija. Kada je o Ostrogu reč, zanimljiva činjenica je da ljudi raznih veroispovesti odlaze tamo, zbog verovanja u moći svetog Vasilija Čudotvorca, koji je mnogima pomogao. Stoga, ukoliko bi se spekulacije o krštenju Ramine dece u Ostroškom manastiru ispostavile tačnim, ne bi bilo toliko iznenađujuće.

Porodica Rama u svetu je veoma poznata, a ostavili su trag kako u politici, tako i u umetnosti. Uprkos tome što je umetnik koji je to zvanje stekao na Fakultetu likovnih umetnosti u Parizu, Edi Rama se posvetio politici i krenuo u tom pravcu, dok su njegov otac i sin odlučili da budu umetnici.

Tragedija koja je ostavila dubok trag

Malo ko zna da je njihova porodica doživela veliku tragediju, kada je pre nekoliko godina, njihovu zemlju pogodio jak zemljotres u kojem je sa svojom porodicom, nastradala devojka Raminog sina Gregora.

Svoju ljubav su sklanjali od javnosti, nisu želeli da se medijski eksponiraju, jedino se znalo da su u vezi oko tri godine.

Gregor Rama je izjavio na Instagramu da su "među mnogim žrtvama ove tragedije i meni najbliža osoba, zajedno sa njenim bratom, mamom i ocem" dodavši da su "pronađeni su ispod ruševina".

Edijev sin Gregor, za sada nije pokazao ambicije da se bavi politikom, već se odlučio za umetnost. Rođen je krajem osamdesetih, u prvom braku svog oca. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Tirani, prateći stope svog oca slikara, kao i dede, albanskog vajara.

Kada je bio u Sjedinjenim Američkim Državama, kod ujaka, saznao je da boluje od raka testisa. U SAD-u se i lečio na eksperimentalnom programu. U to vreme, otac mu je bio najveća podrška. Redvono ga je posećivao, a naročito 2009. godine kada mu se stanje pogoršalo.

Gregor je uz hemioterapiju uspeo da se izleči. Stariji sin albanskog premijera nije se gotovo nikada radnije pojavljivao u javnosti, sve do tragedije koja ga je zadesila kada je njegova verenica poginula.

Ljubavni život Edija Rame

Rama se oženio glumicom Matildom Makoki, sa kojom je dobio sina Gregora. Međutim, par se razveo 1991. godine. Od 2010. godine Rama je oženjen Lindom Rama (rođenom Baša), ekonomistom i aktivistkinjom civilnog društva koja je veoma obrazovana.

Često ih možemo videti zajedno na važnim skupovima i prijemima, a u tim prilikama, Linda ne odoleva da pokaže raskoš i damski stil koji je krase.

BONUS VIDEO: Pravoslavci u Albaniji slave Novu godinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a