NEOČEKIVAN OBRT NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija planira da pozove Asada na samit Arapske lige

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 15:37

SAUDIJSKA Arabija planira da pozove sirijskog predsednika Bašara Asada na samit Arapske lige u maju, preneo je Rojters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

НЕОЧЕКИВАН ОБРТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Саудијска Арабија планира да позове Асада на самит Арапске лиге

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Saudijski ministar spoljnih poslova Fejsal bin Farhan otputovaće u Damask u narednim nedeljama kako bi Asadu uručio zvanični poziv na samit zakazan za 19. maj - navodi agencija.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvore, pisao da su se Sirija i Saudijska Arabija dogovorile da otvore ambasade, više od deset godina nakon prekida odnosa.

" Vol strit džurnal“ je objavio, pozivajući se na arapske i evropske zvaničnike, da jedan broj arapskih zemalja koje ne sarađuju s Asadovom vladom nastoje da obnove odnose s njim.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom 2012. godine, zatvorivši diplomatsko predstavništvo u Damasku i proteravši sirijskog ambasadora.

Većina arapskih država je 2012. godine povukla svoje šefove diplomatskih misija iz Sirije u znak protesta protiv politike predsednika Asada, optužujući ga za nasilno suzbijanje narodnih demonstracija.

Trenutno brojne arapske zemlje ulažu napore da vrate Siriju u Ligu arapskih država, gde je njeno članstvo prekinuto nakon masovnih ustanaka na početku „arapskog proleća“ 2011. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEDMICA TRI MILIONA EVRA: Vidite izvučene brojeve - šestice veoma izdašne