GRČKA SE ŽELI ZAŠTITI OD MIGRANATA I AZILANATA: Stiže novih 35 km granične barijere sa Turskom?

Tanjug

01. 04. 2023. u 14:04

UGOVOR o izgradnji dodatnih 35 kilometara granične barijere duž granice grčkog okruga Evros na severoistoku te zemlje sa Turskom potpisan je u prisustvu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

ГРЧКА СЕ ЖЕЛИ ЗАШТИТИ ОД МИГРАНАТА И АЗИЛАНАТА: Стиже нових 35 км граничне баријере са Турском?

FOTO: AP/Tanjug

Micotakis je prilikom potpisivanja ugovora u petak ponovio da je plan da se granična barijera proširi na 140 kilometara kopnene granice Grčke sa Turskom.

Grčki premijer je rekao da će nastaviti na svim nivoima da traži finansiranje izgradnje te barijere iz evropskih fondova, objavio je "Grik reporter".

Izgradnja metalne ograde, visoke pet metara i šest metara ispod zemlje, koštaće grčku državu 99,2 miliona evra.

FOTO: AP/Tanjug

Ugovor su potpisali grčki ministar za zaštitu građana Takis ​​Teodorikakos i predstavnici građevinskih kompanija, TERNA i Intrakat grupe. Trenutna dužina granične ograde između Grčke i Turske, za koju grčka vlada procenjuje da je sprečila ilegalan ulazak oko 250.000 migranata 2022. godine, iznosi 37,5 kilometara.

Barijera je deo strategije Grčke da spreči mogucće tražioce azila da pokušaju da stignu u Evropu nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, pošto je Atina pokušavala da spreči ponavljanje događaja iz 2020. godine, kada su hiljade migranata i azilanata pokušale da pređu grčku granicu na Evrosu.

Grčka od tada pokušava da dobije sredstva od EU za taj projekat.

- Ako bismo trošili novac na zidove ili ograde, ne bi bilo novca za druge stvari - rekla je u januaru komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Amandmanom, koji je usvojen u četvrtak tokom glasanja u Odboru za budžet Evropskog parlamenta, zvanično je odbačeno korišćenje sredstava EU za finansiranje izgradnje barijera na spoljnim granicama EU.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO: U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

MNOGI SE IZNENADE KADA ČUJU: Znate li koju srednju školu je završio Radoš Bajić?