SJAJNA INICIJATIVA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Predložio organizovanje izložbe riznice Hilandara u Beogradu i Atini

Novosti online

28. 03. 2023. u 12:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.

СЈАЈНА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Предложио организовање изложбе ризнице Хиландара у Београду и Атини

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

- U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod. Da izložba bude prvo u Beogradu i onda u Grčkoj i da te svetinje onda vratimo u Hilandar - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu.

Izložba o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896.

On je dodao da je Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine, povodom prvih Olimpijskih igara.

- On je u povratku, pre odlaska u Vatikan i Trst, koje su bile veoma važne destinacije u to vreme, posetio Svetu goru i tada je platio i vratio dugove manastira Hilandar prema Bugarima i time spasao Hilandar, najveću srpsku svetinju da ostane u srpskim rukama na Svetoj gori, na grčkoj zemlji. Razume se, mi Srbi kao i obično smo pokazali najmanju dozu zahvalnosti za tako nešto, pa smo sedam godina kasnije napravili prevrat i ubili njega i njegovu suprugu - kazao je Vučić.

Podsetio je i da se dogodine obeležava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, 1879. godine.

- To sve govori o našoj tradiciji i našim najbližim odnosima - zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO: VUČIĆ - Neću priznati tzv. Kosovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (213)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna