SUROVI ŠEF IRANSKOG PRAVOSUĐA: Žene koje ne nose hidžab će biti gonjene bez milosti

Tanjug

01. 04. 2023. u 12:27

ŠEF iranskog pravosuđa Golamhusein Mohseni Adžei zapretio je da će nadležni organi "bez milosti" krivično goniti Iranke koje se u javnosti pojave bez hidžaba.

СУРОВИ ШЕФ ИРАНСКОГ ПРАВОСУЂА: Жене које не носе хиџаб ће бити гоњене без милости

Foto: AP

Adžei je dodao da je skidanje hidžaba "u suprotnosti sa iranskim vrednostima" i zapretio da će oni koji počine takav, kako je rekao, "nenormalni čin", biti kažnjeni, preneli su danas iranski mediji.

On nije precizirao na koji način će žene bez hidžaba biti kažnjene, prenosi Rojters.

Snage zakona su u obavezi da reaguju na "bilo kakvu vrsti nenormalnosti koja je suprotstavljena verskom zakonu i prisutna je u javnosti" i prijave je sudskim vlastima, dodao je Adžei.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana je u četvrtak saopštilo da je nošenje hidžaba "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i navelo da "neće biti tolerancije" za žene bez hidžaba.

Žene u Iranu se, uprkos zvaničnoj zabrani, pojavljuju bez hidžaba u javnosti širom zemlje, u prodavnicama, tržnim centrima ili restoranima, konstatuje britanska agencija.

Iran je posle revolucije iz 1979. godine uveo zakon po kome su žene obavezne da pokrivaju svoju kosu hidžabom i da nose dugu odeću slobodnog kroja koja skriva njihovu figuru.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)