HOĆE LI ZAPAD OSTANI GLUV I NEM NA OVO: Savetnik Zelenskog traži da se "očisti sve prorusko"

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 20:52

SAVETNIK šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da je neophodno „fizički očistiti” kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kao i „sve prorusko”. On je svoje ideje predočio u intervjuu koji je objavljen na Jutjub kanalu ukrajinske televizije „24 kanal” govoreći o situaciji sa Kijevo-Pečerskom lavrom.

ХОЋЕ ЛИ ЗАПАД ОСТАНИ ГЛУВ И НЕМ НА ОВО: Саветник Зеленског тражи да се очисти све проруско

Foto Tanjug/AP

- Jedinstvena šansa, kada je sve moglo da se reši veoma brzo i bezbolno, bila je tokom prvih tri do šest meseci sukoba. Tada je bilo moguće jednostavno fizički očistiti mnogo prorusa, dok je to danas malo teže. Ali opet kažem – 'malo teže', a to ne znači 'nemoguće'. I danas moramo, pravno motivisani, prilično oštro da krenemo ovim putem - rekao je Podoljak.

Podoljak je uporedio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu sa čirom koji treba „hirurški ukloniti”, a takođe je optužio za eskalaciju i nespremnost za dijalog.

Podsetimo, sukob između kijevskih vlasti i kanonske crkve počeo je kada je monasima UPC naređeno da napuste zgrade Lavre do 29. marta do 23:59. Međutim, sveštenici nisu hteli da napuste manastir. Ostali su i nastavili sa molitvom. Vernici su se okupili da ih zaštite, mnogi su i prenoćili u Lavri. Monasi su podneli tužbu za osporavanje iseljenja i do tada nisu nameravali da napuste manastir. Međutim, ukrajinsko Ministarstvo kulture i dalje insistira na njihovom iseljavanju. U međuvremenu, raskolnička pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) traži da dobije objekte u Lavri.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!