ŠUPLJE KRITIKE VAŠINGTONA: Raspoređivanje ruskog atomskog naoružanja u Belorusiji podiglo temperaturu u Beloj kući

A.Vojinović

29. 03. 2023. u 10:18

AMERIKA, bez oklevanja, raspoređuje nuklearno naoružanje u drugim zemljama. Njeni zvaničnici imaju izuzetno kratko pamćenje, a pokušavajući da nađu trun u tuđem oku, odavno ne vide balvan u svom. Zato su kritike ruskih planova da se nuklearno naoružanje postavi u Belorusiji - šuplje.

ШУПЉЕ КРИТИКЕ ВАШИНГТОНА: Распоређивање руског атомског наоружања у Белорусији подигло температуру у Белој кући

Foto: AP

Ovo je poručio ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući izjavu predstavnika američkog Stejt departmenta Vendata Patela, koji je potez Kremlja opisao kao "neodgovornu nuklearnu retoriku" i dodao da "nijedna druga zemlja ne nanosi takvu štetu kontroli naoružanja kao Rusija"

- Odgovor SAD na planove Rusije da postavi atomsko oružje u Belorusiju je živopisan primer licemerja američke politike. Poslednjih 60 godina Vašington je stacionirao svoje taktičko oružje u pet nenuklearnih država, Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. Američka administracija svima prenosi jednu poruku: SAD je sve dozvoljeno, dok ostatku sveta, posebno Rusiji, nije dozvoljeno ništa - rekao je Antonov.

Na kritike je juče reagovao i MIP Belorusije, koji je saopštio da se vojna saradnja Minska i Moskve odvija u skladu sa međunarodnim pravom i da razmeštanje atomskog oružja na teritoriji ove zemlje, a bez predavanja kontrole Minsku, nije u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja. Dodaju da su bili prinuđeni da smeste rusko oružje kod sebe zbog agresivnih dejstava NATO zemalja koje su ugrožavale bezbednost Rusije.

Prašina koja se ovim povodom podigla u svetu, kao i upozoravajuća izjava sekretara Saveta bezbednosti RF Nikolaja Patruševa da Rusija ima oružja da zbriše bilo kog neprijatelja, pa i SAD, sukob u Ukrajini podiže na "viši nivo". U međuvremenu, kontingent od 18 nemačkih "leoparda 2" stigao je u Ukrajinu, uz uveravanje Berlina da će ovi tenkovi "uneti krucijalnu razliku na frontu". Nastavak nemačkog naoružavanja Ukrajine juče je kritikovao portparol Kremlja, koji je rekao da najava povećanja nemačkog budžeta za vojnu pomoć Kijevu sa 2,2 na 5,4 milijarde evra ove godine "ne sluti na dobro".

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov juče se provozao britanskim borbenim tenkom "čelendžer 2", prvim koji je stigao u Ukrajinu, pohvalivši se na snimkom na "Tviteru". Ispod videa na ovoj društvenoj mreži napisao je za britanske tenkove da je reč o "fantastičnim mašinama" koje će uskoro krenuti u borbene misije.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letelice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u ovom napadu. Šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko izvestio je da je Rusija lansirala 12 dronova ka Kijevu, ali da su snage ukrajinske protivvazdušne odbrane identifikovale i uništile "sve neprijateljske ciljeve u vazdušnom prostoru oko prestonice".

TRAMP OBEĆAO DA ćE OKONČATI RAT

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp obećava da će okončati rat u Ukrajini za 24 sata ako bude opet izabran za predsednika Amerike 2024. godine. "Ako rat u Ukrajini ne bude rešen, ja bih ga rešio sa Zelenskim i Putinom, to bi bili veoma laki pregovori", poručio je Tramp za "Foks njuz", ali je odbio da kaže na koji način bi to postigao, "jer onda to onda ne bi mogao da koristi u pregovorima."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!