RAT U UKRAJINI: Likvidirani strani plaćenici kod Avdejevke; Eksplodirao dron u Rusiji(FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 03. 2023. u 07:04 >> 19:55

RAT u Ukrajini ušao je u 396. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da će Rusija odgovoriti na eventualnu primenu municije sa osiromašenim uranijumom. Putin je takođe doneo odluku o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da Oružane snage Ukrajine još uvek ne mogu da pokrenu kontraofanzivu koja je bila planirana za proleće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ликвидирани страни плаћеници код Авдејевке; Експлодирао дрон у Русији(ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP/Libkos

Likvidirana grupa militanata

U borbama za Avdejevku likvidirana je grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi.

Sputnjik je došao u posed snimka ruskih pešadinaca na kojem se vidi uporište ukrajinskih trupa, nakon vazdušnog udara ruskih snaga. Tom prilikom likvidirani su ukrajinski vojnici i militanti sa zastavom poljske na uniformi, grizijskim oznakama „Gruzijske nacionalne legije“.

Ranije je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin rekao za Sputnjik da postoje svi preduslovi da se Avdejevka uskoro nađe u operativnom okruženju.

Eksplodirao dron u Tulskoj oblasti 

U Kirejevsku, u Tulskoj oblasti Rusije, eksplodirao je, kako se pretpostavlja dron, saopštili su Sputnjiku hitnoj službi.

U eksploziji povređene su tri osobe, dok su oštećene tri stambene zgrade i četiri pomoćna objekta.

Poslednja liturgija u Kijevskoj lavri, mitropolit najavio štrajk glađu

Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Onufrije služio je u nedelju bogosluženje u Kijevo-pečerskoj lavri, čije hramove, po naređenju vlasti, crkva treba da napusti već 29. marta saopštila je UPC. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

Foto Tanjug/AP

Ukrajina tražila vanredni sastanak SB UN

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je da se održi vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN zbog informacija o planovima za razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Oni su nazvali provokacijom izjavu o nameri Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Ukrajinci podižu objekte na desnoj obali Inguleca

Ukrajinske snage grade dugoročne linije odbrane kod Snigirevke na desnoj obali reke Ingulec, nameravajući da namame rusku vojsku na sebe – baš kao što je nacistička komanda planirala da uradi 1944. godine na istom mestu, izjavio je za Sputnjik načelnik Ruska administracije Snigirevskog okruga Jurij Barbašov.

On je dodao da se objekti se podižu i u Pavlovki, Jevgenovki i Ivanokepenu.

- Znamo da su građevinski radovi u toku i da se priprema dugoročna odbrambena linija - rekao je Barbašov.

- Takođe se vrši haotično kretanje ljudstva između sela kako bi se stvorio lažan utisak i dezinformisala naša strana. Kretanje tehnike prikriva se sirenom za vazdušni napad, koja se u Snigirevki uključuje četiri puta dnevno kako bi se sakrila tutnjava tehnike - dodao je on.

Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana ubile do 60 ukrajinskih vojnika i uniuštile dve haubice D-30 u južnodenjeckom i zaporoškom pravcu;

- Ruske snage uništile su skladište municije 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Kramatorska u DNR;
- U kupjanskom pravcu dejstvima jedinica grupe trupa „Zapad“ ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika;
- Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata uništili 14 ukrajinskih dronova i presreli 7 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „hajmars“;
- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu tokom proteklog dana iznose 90 vojnika i 9 jedinica tehnike;
- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
- U hersonskom pravcu uništen je artiljerijski sistem američke proizvodnje M777;
- U donjeckom pravcu ruske snage ubile su više od 200 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;
- Oružane snage Rusije su pogodile 84 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;

Ruske snage su u Harkovskoj oblasti pogodile skladište municije 127. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je ukupno: 404 ukrajinska aviona, 225 helikoptera, 3.587 bespilotnih letelica, 414 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.415 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.073 borbena vozila za višecevne raketne sisteme, 4.440 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.126 jedinica specijalne vojne tehnike.

Na obali Odese eksplodirala morska mina

Eksplozija morske mine oštetila je pristanište i nekoliko objekata na obali u Odeskoj oblasti, saopštila je pres služba Gradskog veća Odese na svom Telegramu.

U saopštenju se dodaje da su još jednu morsku minu u blizini jedne od plaža neutralisali demineri kontrolisanom eksplozijom.

Na fotografijama ukrajinskih medija sa lica mesta vidi se da je eksplozija ozbiljno oštetila konstrukciju pristaništa.

Pola milijardi dolara za bespilotne letelice

Vlada Ukrajine izdvojiće najmanje 20 milijardi grivni (više od 541 milion dolara) za kupovinu bespilotnih letelica za Oružane snage zemlje, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ukrajinci će možda morati da napuste Artjomovsk

Ukrajinske snage gube 100 do 200 vojnika dnevno tokom borbi za Artjomovsk (ukrajinski Bahmut), piše britanski list „Sandi tajms“.

Kako se navodi, veliki gubici koje ima ukrajinska strana mogu primorati Kijev da na kraju napusti Artjomovsk.

Prema mišljenju zapadnih analitičara, Oružane snage Ukrajine moraće da biraju između držanja grada po svaku cenu i povlačenja u Slavjansk i Kramatorsk, gde su već pripremljeni položaji za obuzdavanje daljeg napredovanja ruske vojske.

Britansko MO: Moskva verovatno dobila novu pošiljku dronova

Rusija je upotrebila 71 iranski "dron kamikazu" protiv ukrajinskih ciljeva nakon dvonedeljne pauze, što sugeriše da je Moskva dobila nove bespilotne letelice od Irana, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britanski zvaničnici su u svom dnevnom vojno-obaveštajnom izveštaju objavili na Tviteru da udari ukazuju na to da je "Rusija možda počela da dobija redovno snabdevanje manjeg broja" bespilotnih letelica Šahed.

Veruje se da postoje dve lokacije za lansiranje dronova: iz ruske oblasti Brjansk u severoistočni deo Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni deo zemlje.

- Ovo daje Rusiji fleksibilnost da cilja široki sektor Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva u severnoj Ukrajini - navodi se u objavi na Tviteru.

- To je verovatno i novi pokušaj da se rastegne ukrajinska protivvazdušna odbrana - dodaje se.

Putin: Zapad tajno naoružava Ukrajinu

Zapad tajno naoružava Ukrajinu, ali ruske trupe pokušavaju da unište zapadno oružje u toku isporuke, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Naša vojska uspeva da uradi nešto, ali ne sve. Prevoze oružje tajno, noću - rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rusija-24 i istakao da niko ne bi trebalo da misli da je neko nemaran i ravnodušan na zapadne isporuka oružja Kijevu, prenosi TASS.

FOTO: Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, ideja o stvaranju globalnog NATO, uz učešće azijsko-pacifičkih zemalja, liči na vojnu alijansu sila Osovine iz vremena Drugog svetskog rata.

Putin je predočio da novi strateški koncept Severnoatlantske alijanse eksplicitno nalaže planiranje i razvoj odnosa sa azijsko-pacifičkim zemljama s ciljem stvaranja globalnog NATO.

Severna Makedonija šalje helikoptere Ukrajini

Severna Makedonija namerava da Ukrajini preda 12 vojnih helikoptera Mi-24, piše portal "Unian".

Makedonija je ove helikoptere kupila od Ukrajine 2001. godine. Četiri helikoptera su prošla NATO modernizaciju, a neki od njih uopšte nisu korišćeni.

Zelenski: 20 milijardi za kupovinu BPL

Vlada Ukrajine izdvojiće najmanje 20 milijardi grivni (više od 541 milion dolara) za kupovinu bespilotnih letelica za Oružane snage zemlje, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Na obali Odese eksplodirala morska mina

Eksplozija morske mine oštetila je pristanište i nekoliko objekata na obali u Odeskoj oblasti, saopštila je pres služba Gradskog veća Odese na svom Telegramu.

 

U saopštenju se dodaje da su još jednu morsku minu u blizini jedne od plaža neutralisali demineri kontrolisanom eksplozijom.

Na fotografijama ukrajinskih medija sa lica mesta vidi se da je eksplozija ozbiljno ošteila konstrukciju pristaništa.

Bezbednjak iz DNR: Predalo se 70 ukrajinskih vojnika

Bezbednosna agencija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR),  saopštila je danas je u protekle dve nedelje oko 70 ukrajinskih vojnika položilo oružje i predalo se ruskim snagama na teritoriji DNR.

- Oko 70 ukrajinskih vojnika se predalo samo u protekle dve nedelje. Većina njih je dobrovoljno položila oružje, želeći da spase svoje živote - tvrdi u intervjuu za TAS S oficir bezbednosne agencije.

Prema njegovim rečima, većina njih se borila na linijama fronta u Avdejevki, Donjecku i Ugledaru.

Tihanovska: "Lukašenko mora biti uklonjen ili Evropa neće biti bezbedna"

Liderka Beloruske opozicije Svetlana Tihanovska rekla je da predsednik njene zemlje Aleksandar Lukašenko mora biti "uklonjen i izveden pred lice pravde".

Svetlana Tihanovska / Foto Tanjug-AP

- Evropa neće biti bezbedna sve dok beloruski diktator ne bude uklonjen i priveden pravdi da se suoči sa pravdom za zločine nad našom zemljom i Ukrajinom - dodala je Tihanovska, koja se nalazi u egzilu.

Ukrajinska služba za sajber bezbednost: Više od 300 napada od početka godine

Ukrajinska služba za hitne kompjuterske slučajeve (CERT-UA), organ Državne službe za posebne komunikacije, registrovala je više od 300 sajber napada u prva dva meseca ove godine.

- Ovo je skoro polovina broja registrovanog u istom periodu prošle godine, kada se Rusija pripremala za invaziju punog obima i kada je hakerska aktivnost bila nenormalno visoka - navodi se u saopštenju, prenosi Kijev Indipendent.

Od početka ove godine, CERT-UA beleži porast broja napada usmerenih na špijunažu podataka sa fokusom na održavanje trajnog pristupa podacima CERT-UA.

Organizacija je navela da malver koji koriste ruski hakeri uglavnom uključuje programe za prikupljanje podataka i daljinski pristup uređajima korisnika.

- Ovo može biti jedna od naznaka da se Rusija sprema za dugotrajan rat - smatraju ukrajinski IT stručnjaci.

RIA Novosti: Vagnerovci u potpunosti preuzeli kontrolu nad AZOM-om

Ruske snage su u potpunosti preuzele kontrolu nad radionicama Artjomovske fabrike za preradu metala (AZOM) u Bahmutu, koju je Vladimir Zelenski posetio u decembru, javlja RIA Novosti.

Ruska agencija piše da je cela fabrika u rukama Vagnerovaca. Prema rečima boraca, za ukrajinske trupe pojava ruskih snaga bila potpuno neočekivana.

- Pokušali smo da pronađemo put do radionice, onda sam otkrio ovaj prolaz. Ušli smo neprimećeni, ukrajinski strelac nas je "promašio". Čuo sam da neprijateljska grupa priča iza zida. Naredio sam da jurišnici priđu i ušli smo u borbu - rekao je za RIA Novosti komandant jurišnog voda Vagner.

Ruski tenkisti u akciji na frontu

Pentagon: Nema indicija da Rusija sprema upotrebu nuklearnog oružja

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da nema indicija da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

- Videli smo izveštaje o najavi Rusije i nastavićemo da pratimo ovu situaciju. Nismo primetili nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog strateškog nuklearnog stava, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje - navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva odbrane SAD, prenosi Rojters.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

Pentagon je još saopštio da Vašington "ostaje posvećen kolektivnoj odbrani NATO alijanse".

Predsednik Vladimir Putin saopštio je juče da je Rusija postigla dogovor sa susednom Belorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na njenoj teritoriji, ali da neće kršiti START sporazume o neširenju.

Ruske jedinice noćas granatirale Dnjepropetrovsku oblast

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak objavio je na svom Telegramu kanalu da su ruske trupe tokom noći izvršile artiljerijske udare i napade dronovima na dve zajednice u regionu i pogodile naselja Marhanec i Velikomihajlivska.

Prema njegovim rečima, pripadnici službe prve pomoći proveravali su mesta napada, ali nije bilo prijavljenih žrtava, a nije precizirao kolika je materijalna šteta, prenosi Kijev Indipendent.

Guverner Lisak je izjavio da je Dnjepropetrovska oblast česta meta ruskih napada od početka sukoba 2022. godine.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece