"OTKUD NAŠE ORUŽJE U UKRAJINI?" Švajcarci šokirani fotografijama iz Donbasa

Novosti onlajn

24. 03. 2023. u 15:57

PORTPAROL švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomiju (SECO) Fabijan Majenfiš saopštio je da Švajcarska sprovodi istragu kako bi otkrila kako su dva oklopna transportera švajcarske proizvodnje "orao 1" završila kod ukrajinskih trupa.

ОТКУД НАШЕ ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНИ? Швајцарци шокирани фотографијама из Донбаса

FOTO: AP/Tanjug

- Švajcarska nastavlja da razjašnjava činjenice i trenutno je u kontaktu sa Nemačkom u vezi sa ovim pitanjem. Nije poznato koliko će dugo trajati ova razjašnjenja - rekao je on za "RIA Novosti".

Majenfiš je dodao da je 90-ih godina 36 oklopnih vozila "igl 1" isporučeno danskoj vojsci, a da je 2012. Danska podnela zahtev za isporuku 27 takvih vozila privatnoj nemačkoj kompaniji.

- Odgovarajući na direktan zahtev Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske i SECO, predstavnici resornog odeljenja danskog Ministarstva spoljnih poslova potvrdili su da Danska nije prenela nijedno od kupljenih vozila 'Igl' u Švajcarsku bez njene saglasnosti - naveo je on i dodao da će samo broj šasije omogućiti jedinstveno praćenje porekla vozila, ali da SECO nema tu informaciju.

Podsetimo, ranije su švajcarski mediji objavili fotografije dva oklopna transportera "orao 1" švajcarske proizvodnje koje koriste ukrajinske trupe u Donbasu.

Prethodno je Švajcarska, pozivajući se na princip vojne neutralnosti, odbila zahteve Nemačke, Španije i Danske za isporuku municije proizvedene u konfederaciji u Ukrajinu. Kako su vlasti naglasile, Švajcarska može da odbije ponovni izvoz vojnog materijala ako je zemlja za koju su namenjeni uključena u međunarodni oružani sukob.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će "svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju".

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini. 

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!