ZABRANILI VEĆINU OPERACIJA PROMENE POLA: Guverner DŽordžije potpisao zakon

Tanjug

24. 03. 2023. u 00:49

GUVERNER Džordžije Brajan Kemp danas je potpisao zakon koji zabranjuje većinu operacija promene pola i terapija zamena hormona za transrodne osobe mlađe od 18 godina.

ЗАБРАНИЛИ ВЕЋИНУ ОПЕРАЦИЈА ПРОМЕНЕ ПОЛА: Гувернер Џорџије потписао закон

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Poslanici Senata u utorak su dali konačno odobrenje zakona, uprkos protestovanju demokratskih poslanika i aktivista za prava LGBT populacije, a kako navodi AP, zakon predstavlja deo nastojanja konzervativnih snaga u SAD da ograniče prava transrodnih sportista, dreg predstave i mere rodne afirmacije.

-Cenim sate debate i razmatranja i poštovanje članova skupštine koji su rezultirali konačnim usvajanjem ovog zakona. Kao građani Džordžije, roditelji i izabrani lideri, naša najveća odgovornost je da zaštitimo svetlu budućnost naše dece, a ovaj zakon čini važan korak u ispunjavanju te misije, rekao je Kemp.

Protivnici zakona navode da novi zakon predstavlja neustavno krešenje prava roditelja, te je američka Unija za građanske slobode saopštila, pre nego što je Kemp potpisao zakon, da će upotrebiti "sva pravna sredstva koje ima na raspolaganju" da ga poništi.

Kako navodi AP, lekari i dalje mogu da prepisuju lekove za blokiranje puberteta prema zakonu u Džordžiji koji će ostati na snazi do 1. jula.

S druge strane, predsednik konzervativne grupe Frontlajn polisi Kol Muzio zalagao se za još strože zabrane i uprkos tome što je pozdravio to što je Kemp potpisao novi zakon, nazvao ga je "jednim od najslabijih u zemlji" i najavio borbu za još ograničenja.

-Guverner Kemp se nikada nije plašio da zaštiti decu i cenimo njegovu kontinuiranu posvećenost suprotstavljanju radikalnim i štetnim ciljevima, rekao je Muzio.

Transrodni mladi ljudi i njihovi roditelji lobirali su protiv zakona poslednjih nedelja, upozoravajući da poslanici dodatno marginalizuju tu grupu koja je, kako se navodi, sklona da, u zabrinjavajuće visokom broju slučajeva, sebi oduzme život.

Republikanski poslanici negirali su da "bilo kome žele zlo", uz obrazloženje da im je "u srcu najbolji interes dece".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

MNOGI SE IZNENADE KADA ČUJU: Znate li koju srednju školu je završio Radoš Bajić?