PENTAGON POJAČAVA SNAGE PROTIV RUSIJE I KINE: Moderne avione sa Bliskog istoka menja “muzejskim primercima”

P. Z. S. / rt.com

23. 03. 2023. u 21:26

SAD će poslati decenijama stare jurišne avione A-10 na Bliski istok, zamenjujući naprednije avione trenutno stacionirane u regionu, koje umesto toga nameravaju da rasporede u Evropi i na Pacifiku, objavio je u četvrtak Volstrit džornal (Wall Street Journal).

ПЕНТАГОН ПОЈАЧАВА СНАГЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ И КИНЕ: Модерне авионе са Блиског истока мења “музејским примерцима”

Foto: EPA


Preraspoređivanje, koje se očekuje u aprilu, značiće da će SAD rezervisati sofisticiranije avione za suprotstavljanje uočenim pretnjama iz Rusije i Kine. Starije avione A-10 Pentagon smatra dovoljnim za zaštitu interesa SAD na Bliskom istoku.

-Imperativ je da se u Pacifik dopremi najpogodniji avion za izazove veće pretnje, rekao je penzionisani general-major američkog vazduhoplovstva Lari Stutzriem, a prenosi VSDž. SAD i neki od njihovih saveznika izrazili su zabrinutost zbog mogućeg kineskog vojnog ekspanzionizma u regionu Pacifika.

Vašington gleda na Kinu kao na svoju „pretnju koja se kreće“, prema dokumentima National Defense Review koje je Pentagon objavio prošle godine – što zapravo znači da SAD vide azijsku naciju kao rivala njenim „interesima i vrednostima“, prema američkom sekretaru odbrane Lojdu Ostinu.

Arhiva

A-10

Rusija je u istom dokumentu opisana kao „akutna pretnja“. Američki i ruski mlazni borbeni avioni redovno lete iznad Sirije – a Volstrit džurnal se poziva na američke zvaničnike koji ruske jedinice nazivaju „sve agresivnijim“.

Šema preraspoređivanja je deo većeg plana SAD da zadrži malo, ali značajno prisustvo pomorskih i kopnenih snaga na Bliskom istoku, uprkos njihovom vojnom povlačenju iz Avganistana 2021. Američke trupe su održale veze sa nekim iračkim i sirijskim partnerima u regionu jer odbija izazove militanata Islamske države – ubivši oko 700 samo prošle godine, prema podacima američke vojske.

Foto Tanjug/AP

F-22

Jurišni avioni A-10, koji su stari oko 40 godina, ne smatraju se dovoljnim za suočavanje sa naprednom kineskom vojnom tehnologijom, ali zadržavaju korisnost protiv kopnenih snaga ili grupa milicija na Bliskom istoku, piše Wall Street Journal.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri