ZBOG ČEGA GONE "KRALJA KRIPTOVALUTA": Južnokorejac uhapšen u Crnog Gori izazvao gubitke vredne više stotina milijardi dolara

A. V. V.

24. 03. 2023. u 09:24

JUŽNOKOREJSKI državljanin Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor firme kriptovaluta "Teraform Labs" iz Singapura, optužen za prevaru zbog kolapsa komapnije od 40 milijardi dolara, uhapšen je juče u Crnoj Gori. Vest o hapšenju "kralja kriptovaluta", kako su ga mediji prozvali, za kojim je Interpol raspisao crvenu poternicu, potvrdio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

ЗБОГ ЧЕГА ГОНЕ КРАЉА КРИПТОВАЛУТА: Јужнокорејац ухапшен у Црног Гори изазвао губитке вредне више стотина милијарди долара

Foto: Printskrin/Jutjub/ Coinage

- Crnogorska policija lišila je slobode osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih begunaca, južnokorejski držvaljanin Do Kvon. Nekadašnji "kralj kriptovaluta" lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, koga traže Južna Koreja, SAD i Singapur - napisao je Adžić.

Kvona terete zbog prevare i kršenja zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji u vezi sa kriptovalutama. "Novčići" njegove komapnije su kolabirali u maju, što je uzrokovalo gubitke vredne nekoliko stotina milijardi dolara na tržištu kriptovaluta. "Kralj kriptovaluta" ranije je negirao optužbe izvinivši se oštećenim korisnicima njegovog sistema. Govorio je da su optužbe na njegov račun nelegitimne i politički motivisane.

Za njim su organi reda tragali mesecima, južnokorejski tužioci su u oktorbu izjavili da je Kvon otišao u nepoznatu državu preko Dubaija, po napuštanju Singapura, a nedavno je "Fajnenšel tajms" objavio da se ovaj svetski begunac, navodno, krio u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!