ZAPAD NE PRIHVATA LINIJE RAZDVAJANJA: Moskva prihvata kineski mirovni plan, dok je Zapadu trn u oku

A.V.V.

23. 03. 2023. u 16:28

MNOGE odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije mogu se koristiti kao osnova za mirovno rešenje, kada Zapad i Kijev budu spremni.

ЗАПАД НЕ ПРИХВАТА ЛИНИЈЕ РАЗДВАЈАЊА: Москва прихвата кинески мировни план, док је Западу трн у оку

Foto: Profimedia

Izjavio je ovo ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ali je primetio i "da na drugoj strani zasada nema takve spremnosti, da se Zapad bori u Ukrajini do poslednjeg Ukrajinca".

Peking je, naime, na godišnjicu specijalne vojne operacije u Ukrajini, krajem februara, objavio dokument u 12 tačaka u kome je, između ostalog, uputio poziv državama da rat ne sme da izmakne kontroli i da su mirovni pregovori jedino rešenje za izlazak iz ukrajinske krize. I dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, na trenutak, nagovestio da bi prihvatio savete kineskih kolega, brzo ga je "pokopao" Zapad, koji je kineski mirovni plan smesta odlučno odbacio. Zašto ne žele mir?

Miletić ističe da Zapadu smeta što plan nije uneo stavove iz Ukrajine, čime bi Kina ovde morala da uključi obe strane u razgovor i onda ih uporedi - šta kaže Moskva, a šta Kijev.

- Od 12 tačaka, većina je opšteprihvatljiva - navodi Miletić. - Problematične su one koje govore da se zaustavi sve na linijama razdvajanja i da se prestane sa sukobom. A to govori da ono što je Rusija osvojila, to joj i ostaje. Ako ostanu ti zamrznuti konflikti i te linije, onda se dešavaju situacije kao sa Kiprom. Na Zapadu kažu da je to strategija koju Rusija sprovodi od Južne Osetije, Pridnjestrovlja... Izbije sukob, zauzmu se teritorije i 20, 30 godine ostane nerešen problem kao na KiM. Iz tog razloga je to neprihvatljivo za Ukrajinu, a Zapad ne želi da učestvuje u tome, jer previše su investirale sve strane u ovaj sukob da bi se sad stalo. Očito je da postoji apetit za sukobom i dalje - kaže Miletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)