POLITIČKA KRIZA U FRANCUSKOJ: Makron preti raspuštanjem skupštine

FRANCUSKA je u četvrtak ujutro bila na pragu velike političke krize. Noć pre toga predsednik Emanuel Makron je na kriznom sastanku sa poslanicima zapretio da će čak raspustiti skupštinu, ukoliko ne bude sakupljen dovoljan broj glasova za penzijsku reformu, o kojoj se očekivalo da skupština da svoj konačni sud do kraja dana.

ПОЛИТИЧКА КРИЗА У ФРАНЦУСКОЈ: Макрон прети распуштањем скупштине

Foto AP

Sakupljanje većine teško ide, a tokom prepodneva postojale su računice da se sve vrti oko dva do pet glasova razlike. Novi krizni sastanak Makron je u Jelisejskoj palati sa premijerkom Elizabet Born i saradnicima održao u četvrtak u podne.

U slučaju da ne sakupi većinu, vlastima na raspolaganju stoji i famozni član 49.3 Ustava koji joj omogućuje proklamovanje zakona bez glasanja, ali uz mogućnost izglasavanja nepoverenja vladi. Takva opcija u ovom trenutku bi bila izuzetno nepopularna i samo bi povećala bes na ulicama.

- To bi bio prolazak na silu, iako je taj član u Ustavu, predstavljalo bi to za nas nedostatak poštovanja prema demokratiji – poručio je sindikalni lider Filip Martinez ispred skupštine.

Naglasio je da će se, ako zakon bude usvojen, a naročito ako bude putem člana 49.3, pobuna nastaviti. Poručio je i da postoje pritisci.

- Jedan poslanik mi je rekao i da ima glasova koji se kupuju. To je težak znak za demokratiju. Veoma sam zabrinut zbog tog mešetarenja po kuloarima – rekao je Martinez.

O Makronovoj pretnji da će raspustiti skupštinu ukoliko zakon ne bude usvojen, oglasila se i liderka krajnje desnice Marin le Pen.

- Odlično! Neka je onda raspusti. To mi ne predstavlja nikakav problem. Konsultovanje naroda nikada mi nije bilo problem. Čik da ponovo idemo na izbore – izazvala je predsednika Le Penova koja je takođe govorila o "kupovini glasova i pretnjama".

U zemlji su se, u iščekivanju odluke, i u četvrtak nastavili ciljani štrajkovi manjeg intenziteta. Predvode ih radnici u gradskoj čistoći, železničari, zaposleni u energetskom sektoru. Martinez je naglasio da se smeće ne odnosi u čak 35 francuskih gradova.

Za četvrtak uveče je zakazan sastanak sindikata da bi se odlučilo o daljem toku protesta.

- Potrebna je generalizacija štrajka – dao je ton Martinez i pre odluke vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije