PREDSEDNIK MEKSIKA PROZVAO AMERIKANCE: "Moja zemlja je bezbednija od Sjedinjenih Država

Đ.G.

15. 03. 2023. u 15:21

MEKSIČKI predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da je njegova zemlja „bezbednija od Sjedinjenih Država“. Takođe je odbio kritičare njenog bezbednosnog dosijea nakon otmice na severu zemlje, u kojoj su ubijena dva državljanina SAD.

ПРЕДСЕДНИК МЕКСИКА ПРОЗВАО АМЕРИКАНЦЕ: Моја земља је безбеднија од Сједињених Држава

Foto: Tanjug/AP

Meksičke vlasti uhapsile su pet osoba koje su navodno povezane sa narko-kartelom nakon otmice četvorice Amerikanaca u Matamorosu 3. marta, što je izazvalo široku medijsku pokrivenost sa obe strane granice.

Lopez Obrador je, međutim, okrivio „antimeksički“ konzervativni element u američkoj vladi za korišćenje incidenta kao političkog kapitala za rasplamsavanje tenzija u vezi sa stanjem bezbednosti njegove zemlje, posebno pošto su pitanja imigracije i bezbednosti granica i dalje žestoko sporne teme u SAD politički ekosistem.

- Meksiko je bezbedniji od Sjedinjenih Država - rekao je on tokom brifinga za štampu u ponedeljak. „Nema problema sa bezbednim putovanjem po Meksiku. 

Američki republikanski senator Lindzi Grem iz Južne Karoline, države iz koje potiču žrtve otmice, rekao je prošle nedelje da planira da uvede zakon koji će narko-kartele formalno označiti kao strane terorističke organizacije. Predloženi zakon bi dozvolio američkoj vojsci da deluje preko meksičke granice kako bi zatvorila laboratorije za drogu.

Lopez Obrador je u odbranu svoje zemlje takođe naveo podatke koji pokazuju nagli porast američkog turizma u Meksiku prošle godine – brojke koje su stigle uprkos tome što je američki Stejt department odredio različite nivoe rizika putovanja u 30 od 32 meksička regiona. Predsednik je takođe upozorio da bi mogao da savetuje Amerikance meksičkog porekla da glasaju protiv republikanskih kandidata na predstojećim izborima ako se kritike nastave.

Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su svojim građanima izdale upozorenja o putovanju u Meksiko.

- U poslednjih nekoliko godina sve je više Amerikanaca došlo da živi u Meksiku - takođe je istakao Obrador. „Pa šta se dešava? Zašto paranoja?" 

Statistički podaci koje je prikupila Svetska banka 2020. godine pokazali su da je stopa ubistava u Meksiku 28 na 100.000 osoba – podaci koji su četiri puta veći nego u Sjedinjenim Državama. Uprkos padu od 7 odsto u stopi ubistava 2022. godine, vlada Lopeza Obrada ostaje na pravom putu da predsedava najvišom stopom ubistava u bilo kom šestogodišnjem mandatu, preneo je RT.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)