KIJEV PRIZNAJE DA GINE ZA NATO: Ukrajinci nezadovoljni što u SAD kažu da pomoć ne može biti beskonačna

Branko Vlahović/Od stalnog dopisnika MOSKVA

14. 03. 2023. u 11:15

SVE nezadovoljniji sporim davanjem obećane vojne pomoći ukrajinski rukovodioci više ne skrivaju ljutnju i otvoreno govore da njihovi vojnici ginu u interesu zemalja članica NATO.

КИЈЕВ ПРИЗНАЈЕ ДА ГИНЕ ЗА НАТО: Украјинци незадовољни што у САД кажу да помоћ не може бити бесконачна

Foto: Tanjug/AP photo

Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov kazao je u TV emisiji "Govori veliki Lavov" da se mora početi glasno govoriti Zapadu: "Znamo da štitimo, ne samo sebe, već i zemlje NATO. Mi danas ratujemo za zemlje na Baltiku i Poljsku i otvoreno treba pričati da naši vojnici ginu za njih".

Ukrajinske političare posebno ljuti što deo uticajnih kongresmena poput Kevina Makartija javno govore da Amerika ne može beskonačno da finansira Ukrajinu. Ne tako davno predsednik SAD Džozef Bajden je govorio da će pomagati Ukrajince koliko god treba do konačne pobede.

SI SA PUTINOM, PA SA ZELENSKIM?

PREDSEDNIK Kine Si Đinping iduće nedelje trebalo bi da poseti Moskvu gde će se sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, objavio je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore. Prema ovoj agenciji, sastanak dvojice lidera mogao bi da se dogodi već početkom sedmice. Ni Kremlj, niti Peking, zasad nisu potvrdili ove navode. Posle posete Moskvi, Si bi trebalo da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, objavio je juče "Volstrit džurnal". Ovo bi bio prvi njihov sastanak od početka rata u Ukrajini. A. V. V.

Nastavak pomaganja u Ukrajini u Kijevu smatraju moralnim dugom. Ukrajinskom rukovodstvu smeta što ih na Zapadu požuruju da krenu u kontraofanzivu bez obzira na to što se Ukrajinci žale da nemaju dovoljno municije i vojne tehnike. Šef Centralne obaveštajne agencije SAD Vilijam Berns, koji je bio ambasador u Moskvi, prognozira da će za Ukrajince biti najkritičniji na bojnom polju narednih nekolik procenjuje da uspesi ruske vojske neće biti značajni, ali i da su gubici koje je imala ukrajinska armija oko Bahmuta bitno uticali na odlaganje planirane prolećne ofanzive.

Bivši šef Spoljne obaveštajne službe Ukrajine general Nikolaj Malomuž je rekao da će njihova vojska krenuti u kontraofanzivu mesec dana pošto dobije obećane tenkove od zapadnih zemalja. Nije nikakva tajna da u Kijevu žele da naprave "udarnu pesnicu" kojom bi presekli sadašnju rusku odbranu i stigli do Azovskog mora, a kasnije i do Krima.

Što se tiče ruskog napredovanja, cilj je da se dođe na zapadne administrativne granice Donbasa. Ruski generali znaju da su Ukrajinci napravili veliki broj minskih polja koji sprečavaju brzi prolaz. Dok se vode teške borbe u Artjomovsku, ili kako ga Ukrajinci zovu Bahmutu, ruske jedinice pokušavaju da opkole grad Avdejevku, sad pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Avdejevka je udaljena samo 13 kilometara od Donjecka. Iz njene okoline su Ukrajinci godinama gađali haubicama delove Donjecka. Grad metalurga Avdejevka je do rata imao tridesetak hiljada stanovnika. Sada ukrajinski oficiri po svaku cenu žele da odbrane Avdejevku i kao pojačanje su dobili već mobilizovane vojnike.

Njima prete da će ubiti svakoga ko pokuša da dezertira. Komandant ruskog bataljona "Istok" Aleksandar Hodokovski izjavio je da ruske jedinice dobijaju sve veće pojačanje u vojnoj tehnici, a takođe stići će i više municije. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin tvrdi da Ukrajinci gađaju sve rejone tog milionskog grada višecevnim bacačima. Komandant kopnenih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski juče je kazao novinarima da je situacija u Bahmutu vrlo teška. Vojnici ruske privatne kompanije "Vagner" osvojili su deo grada i nastoje da se probiju do centra gde su ukrajinski vojnici.

GARIBAŠVILI: GRUZINI NEĆE FRONT PROTIV RUSIJE

GRUZINSKI premijer Iraklij Garibašvili izjavio je da vladajuća partija "Gruzinska mašta" neće dozvoliti da njegova zemlja uđe u rat sa Rusijom kako bi se otvorio drugi front.

- Iz Ukrajine su došli ljudi i ja im poručujem da se okanu očekivanja da će Gruzija krenuti u rat protiv Rusije. Želim da se svi Gruzini koji ratuju u Ukrajini vrate u domovinu. Građanima savetujem da ne nasedaju na provokacije. Vlasti Gruzije neće dozvoliti da počne novi rat protiv Rusije - kazao je premijer Garibašvili.

Potpredsednik vlade Gruzije Gija Voljskij kazao je krajem prošle nedelje da je iz Ukrajine došla grupa pristalica bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija koja je ratovala na strani ukrajinske vojske.

Njima je Voljski poručio da ne učastvuju u demonstracijama, jer će vlasti energično reagovati. Na protestima u Tbilisiju neki demonstrantiu su pevali himnu Ukrajine i vikali da treba krenuti u rat da se vrate Abhazija i Južna Osetija. Sadašnje rukovodstvo u Gruziji je svesno da od rata protiv Rusije može da ima samo veliku štetu i zato ne želi da se uključuje u ukrajinsko-ruski sukob. Na strani ukrajinske armije ratuje "Gruzinski legion" u kome su pristalice bivšeg predsednika Sakašvilija koji sada ima ukrajinsko državljanstvo. Sakašvili je u zatvorskoj bolnici u Tbilisiju. On je iz Ukrajine tajno u teretnom kamionu ušao u Gruziju u nadi da će ga narod podržati da napravi državni udar. Sakašvilijeve pristalice su i 2014. godine učestvovale u neredima na Majdanu u Kijevu. Tada je došla grupa snajperista, plaćenika iz Gruzije, koji su sa krova zgrade u centru Kijeva pucali na policiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri