BLUMBERG: Pentagonu potrebne milijarde dolara da popuni rezerve municije

Novosti online

11. 03. 2023. u 17:13

Američko Ministarstvo odbrane navodno će zatražiti više od 300 milijardi dolara za nabavku oružja i municije koje bi zamenilo ono koje je poslato Kijevu, piše "Blumberg" pozivajući se na poverljivu dokumentaciju u koju je imao uvid.

БЛУМБЕРГ: Пентагону потребне милијарде долара да попуни резерве муниције

Foto: Shutterstock

Novac će biti iskorišćen i za istraživanje i razvoj sa ciljem podizanja sposobnosti SAD da se suprotstave Kini, u slučaju da bude potrebe za tim, dodaje "Blumberg".

U internom dokumentu o budžetu navodi se da Pentagon želi 170 milijardi dolara za novo oružje. Od te sume, 76,8 milijardi bi trebalo da ode u mornaricu i marincima, 61 milijarda vazduhoplovnim snagama, a 15,7 milijardi pešadiji.

Ministarstvo odbrane je naročito zatražilo 400 miliona dolara za nabavku nove verzije sistema "stinger", 199 miliona za 541 projektila "džavelin" i 179 miliona za kupovinu dodatnih 28 sistema HIMARS, preneo je "Blumberg". Sve ovo oružje našlo se u okviru više paketa pomoći Ukrajini.

Pentagon takođe želi da popuni zalihe svojih projektila dugog dometa koji bi, u slučaju direktnog sukoba sa Kinom, bili od ključne važnosti, navodi se u dokumentu.

Američka vojska je takođe zatražila 145 milijardi za projekte istraživanja i razvoja. Ta suma uključuje 46 milijardi za potrebe vazdušnih snaga, 27 milijardi za mornaricu i 15,7 milijardi za pešadiju.

Dokumentacija, u koju je "Blumberg" imao uvid, biće objavljena u ponedeljak, a Pentagon ova sredstva očekuje od 1. oktobra, kada počinje nova fiskalna godina.

Zahtev Pentagona usledio je nakon što je administracija Džozefa Bajdena objavila predlog budžeta u okviru kog je potrošnja za odbranu povećana 3,2 odsto na 842 milijarde 2024. godine, uz šest milijardi obećanih Ukrajini.

Proteklih meseci, brojni mediji su preneli da je pomoć Ukrajini ispraznila vojne zalihe Vašingtona. Od početka Specijalne vojne operacije, Pentagon je poslao i obećao vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 32,2 milijarde dolara.

Rusija je više puta upozorila SAD i NATO da snabdevanjem Ukrajine oružjem samo produžavaju sukob i direktno se upliću u neprijateljstva.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)