UBILI NAJMANJE 35 LJUDI: Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kongu

Tanjug

10. 03. 2023. u 23:30

ISLAMSKA država je preuzela odgovornost za sinoćni napad na selo Mukondi, oko 30 km južno od grada Beni u provinciji Severni Kivu u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo, saopštila je danas ta organizacija, prenosi Rojters.

УБИЛИ НАЈМАЊЕ 35 ЉУДИ: Исламска држава преузела одговорност за напад у Конгу

Foto: Vikipedija

Islamistički militanti, pripadnici Savezničkih demokratskih snaga (ADF), ubili su najmanje 35 ljudi tokom sinoćnjeg napada na selo, izjavio je portparol vojske Entoni Mualušaji. ADF je naoružanu grupa iz Ugande sa sedištem u istočnom Kongu, koja je odana Islamskoj državi i sprovodi česte racije na sela u Kongu.

Cilj napada je bio selo Mukondi, oblast u kojoj je zbog intenzivnih pobunjeničkih aktivnosti uvedena vojna uprava 2021. u pokušaju da se uspostavi red. Mualušaji je naveo da je napad izveden u znak odmazde nakon što je vojska privela više od 22 saradnika ADF-a i zatvorila apoteke koje su navodno snabdevale grupu hemikalijama za proizvodnju bombe.

Kako je ranije javila agencija AP, broj poginulih u nekoliko ovonedeljnih napada ekstremističkih pobunjenika u istočnom Kongu porastao je na najmanje 45 ljudi, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Konflikt tinja u istočnom Kongu decenijama dok se više od 120 naoružanih grupa bori za moć, uticaj i resurse, a neke i da zaštite svoje zajednice. ADF je uglavnom bio aktivan u provinciji Severni Kivu, ali je nedavno proširio svoje operacije na susednu provinciju Ituri i na oblasti u blizini regionalnog glavnog grada Gome.

UN i grupe za ljudska prava optužuju pobunjenike ADF-a za sakaćenje, silovanje i otmicu civila, uključujući decu. Ranije ovog meseca Sjedinjene Države su ponudile nagradu od do 5 miliona dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do hapšenja vođe grupe, Seke Muse Balukua.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Kongu osudila je ubistva i poziva vlasti Konga da istraže i privedu odgovorne pravdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)