SUNAK OPTIMISTIČAN PO PITANJU SARADNJE SA EU: Britanija želi sporazum o vraćanju migranata sa svojih obala

Srna

10. 03. 2023. u 14:52

VELIKA Britanija se nada da će započeti razgovore sa EU o sporazumu koji bi joj na kraju omogućio da vraća migrante koji stižu malim brodovima, izjavio je premijer Riši Sunak.

СУНАК ОПТИМИСТИЧАН ПО ПИТАЊУ САРАДЊЕ СА ЕУ: Британија жели споразум о враћању миграната са својих обала

FOTO: AP/Tanjug

On je izrazio nadu da će Britanija imati koristi od nedavnih poboljšanja odnosa Londona i Brisela.

Obraćajući se novinarima na putu za Pariz na samit sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Sunak je rekao da mu je neposredni prioritet rad sa Francuskom na jačanju saradnje kako bi se zaustavili mali migrantski brodovi koji prelaze Lamanš i ulaze u vode Britanije.

Međutim, on je naglasio da bi deo dugoročnog rešenja morao da bude razgovor sa EU o aranžmanu koji će omogućiti Britaniji da vraća migrante u zemlje Unije - malo korišćeno pravo koje je ranije imala, ali od kojeg je odustala kada je napustila blok, prenosi Rojters.

Sunak je najavio da će se o tome definitivno razgovarati u budućnosti sa EU i da će za to trebati vremena.

Kratkoročno, Sunak je nagovestio da je spreman da obezbedi više sredstava Francuskoj kako bi se sprečilo da brodovi isplovaljavaju sa francuske obale, ali je naglasio da svaka investicija mora da pruži vrednost za novac i da može biti samo deo većeg plana.

Britanski premijer istakao je da se nada da će o temi sporazuma o vraćanju migranata razgovarati sa Makronom kasnije u toku dana, u nastojanju da iskoristi poboljšane odnose nakon nedavnog sporazuma sa Britanije i EU o rešavanju trgovinskih pitanja u vezi sa Severnom Irskom.

- Nadam se da se sada otvaraju vrata dijaloga, konstruktivnog angažmana i saradnje sa EU i po drugim pitanjima - dodao je Sunak.

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM: Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)