SI IMA KECA U RUKAVU, HOĆE LI TO POLJULJATI ODNOS SA SAD? Vojska Kine vraća stari projekat na velika vrata

Novosti Onlajn

09. 03. 2023. u 15:56

SAMO nekoliko dana nakon što je ministar spoljnih poslova Kine, Ćin Gang, upozorio na rastuću mogućnost sukoba te zemlje sa SAD, ukoliko Vašington ne promeni svoju politiku, predsednik Si Đinping pozvao je na "brže reformisanje oružanih snaga na standarde svetske klase".

СИ ИМА КЕЦА У РУКАВУ, ХОЋЕ ЛИ ТО ПОЉУЉАТИ ОДНОС СА САД? Војска Кине враћа стари пројекат на велика врата

Foto: Profimedia, AP

- Kina mora da maksimizira svoje `nacionalne strateške sposobnosti` u pokušaju da sistematski unapredi ukupnu snagu zemlje da se nosi sa strateškim rizicima, zaštiti strateške interese i ostvari strateške ciljeve - rekao je kineski predsednik, a prenosi AP.On je pozvao i na napore da se unaprede inovacije u naučnoj i tehnološkoj oblasti, sa fokusom na "nezavisne i originalne projekte", čime bi se bržim tempom "izgradilo samopouzdanje na visokom nivou i snaga u nauci i tehnologiji".

Program koji je postavio Si je u skladu sa brojnim pokrenutim nacionalnim strategijama, uključujući kampanju ”Proizvedeno u Kini 2025”, kojom zemlja želi da postane lider u 10 ključnih oblasti, od integrisanih kola do vazduhoplovne industrije, kao i decenijama stara kampanja za civilno-vojnu integraciju u privredi, prenosi AP.

Si je pomenuo i potrebu za "postizanjem ciljeva za stogodišnjicu Narodnooslobodilačke vojske 2027. godine", datuma do kojeg, prema nekim američkim analitičarima, Kina namerava da se osposobi da vojnim putem osvoji Tajvan, ostrvo koje smatra svojom teritorijom i koje je saveznik SAD, navodi američka agencija.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang u utorak je upozorio na mogućnost da tenzije Pekinga i Vašingtona dovedu do ozbiljnijeg sukoba.

- Ako SAD ne pritisnu kočnicu, već nastave da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može sprečiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije - rekao je kineski ministar.

Ćin je dodao da je "takvo rivalastvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva".

Bela kuća je u utorak odgovorila da nije za promenu u odnosima između SAD i Kine, uključujući i odnose po pitanju Tajvana, kao i da SAD žele strateško takmičenje sa Kinom, a ne konflikt, navodi AP.

Si, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, izneo je ove stavove na plenarnom sastanku delegacije Narodnooslobodilačke vojske i Narodne oružane policije, tokom prve sednice 14. Nacionalnog narodnog kongresa, kineskog zakonodavnog tela

Kina iskopirala američku tehnologiju?

Kina je projektovala borbeni avion pete generacije kopirajući američku vojnu tehnologiju i mogla bi da nastavi takav trend, u slučaju da američka vojska ne učini više na zaštiti osetljivih informacija o naoružanju, navodi ekspert i bivši vršilac dužnosti podsekretara odbrane Džejms Anderson.

- Ono što znamo je da je kineski avion J-20 napredniji nego što bi trebalo da bude. Oni su tokom godina mnogo profitirali od svoje krađe - rekao je on i dodao da je bez direktne borbe dve letelice, teško reći koliko se J-20 poklapa sa američkim "F-22 raptor" avionom pete generacije.

Kina ovu letelicu razvija od 2008. godine, kao deo plana da dizajnira novog lovca koji bi mogao da se takmiči sa onima u Americi. Avion je prvi put poleteo 2011. godine, a uveden je u upotrebu 2017. godine.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE RUSA I KINEZA - Pogledajte letove iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)