ZAGLAVLJENI U BLATU BAHMUTA: Zašto je baš ovaj grad ključan za obe države?

Novosti Onlajn

08. 03. 2023. u 15:45

ZAUZIMANjE Bahmuta (Artjemovska), uprkos postepenom konstantnom napredovanju ruskih snaga, neće ići tako brzo i, po svemu sudeći, ozbiljno treba uzeti u obzir procenu vođe privatne vojne kompanije „Vagner” Jevgenija Prigožina od pre mesec dana da će za to biti potrebna dva do tri meseca.

ЗАГЛАВЉЕНИ У БЛАТУ БАХМУТА: Зашто је баш овај град кључан за обе државе?

Foto: AP/Libkos

Uprkos brojnim napisima medija i rečima šefa Pentagona Lojda Ostina da odbrana grada ima više simbolički nego strateški značaj i da povlačenje Ukrajinaca iz Bahmuta ne bi značilo da će Rusi prekrenuti tok borbi, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ponovio je da u vojsci postoji konsenzus o nastavku odbrane grada.

Razlog je taj što bi pad Bahmuta lančano izazvao tešku situaciju i u drugim okolnim gradovima, a nastavak odbrane dodatno iscrpljuje neprijateljske snage. Ima tu i još jedan strateški razlog: u Kijevu se plaše da bi ih gubitak Bahmuta doveo u neprijatnu situaciju koja bi mogla da dovede do nagoveštaja pregovora, i to pod lošim uslovima za ukrajinsku stranu, a plaše se i da bi elan za slanje zapadne pomoći drastično splasnuo. Ipak, Podoljak je naglasio da ukrajinske snage u zoni grada utvrđuju nove linije odbrane u slučaju da se situacija promeni.

Njegova uveravanja u dogovor o nastavku odbrane usledila su pošto je u utorak kancelarija Zelenskog saopštila odluku da Ukrajina nije spremna da doživi poraz u Bahmutu i da je predsednik, kako je navedeno na sajtu, „zamolio” glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog i komandanta Operativno-strateške grupacije Aleksandra Sirskog da se odbrana nastavi.

Foto Tanjug/AP

Insistiranje na nastavku borbi u Bahmutu dolazi posle napisa u medijima i video-snimaka sa fronta koji se pojavljuju na društvenim mrežama da ukrajinska vojska ima velike gubitke i da je održavanje linija u Bahmutu besmisleno. „Bild” je, pozivajući se na svoje izvore, objavio da je glavnokomandujući Zalužni pre nekoliko nedelja predlagao Zelenskom povlačenje trupa iz Bahmuta, ali da predsednik nije na to pristao. Prema ovom listu, stav Zalužnog deli i većina boraca koji drže Bahmut. Ukrajinski vojni analitičar, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je „Bildu” da ogromna većina vojnika u Bahmutu ne razume zašto se grad drži. „Pitanja koja sebi postavljaju momci u Bahmutu su: kakva je strategija i zašto se ukopavaju kada nas je neprijatelj opkolio”, naveo je ovaj izvor.

Agencija Frans pres objavila je juče da su ukrajinske oružane snage skoro opkoljene i da će grad uskoro pasti, pa jedinice, u stvari, beže – postepeno se u malim grupama povlačeći na rezervne položaje. Sudeći po video-snimcima koje ukrajinska vojska objavljuje na društvenim mrežama, snabdevanje grada je sada otežano ne samo zbog granatiranja, nego je očigledno da se odvija alternativnim zemljanim putevima, koji su zbog rasta temperature u dubokom blatu.

Sirski je pre tri dana treći put posetio zonu ratnih dejstava na ovom frontu i rekao da je „Vagner” na ovaj deo ubacio dodatne snage kako bi sasvim opkolile grad. Tokom njegove prethodne posete bahmutskom frontu zapadna štampa je videla znak da vlada velika nesigurnost u držanju linija. Ruski mediji izveštavaju o postepenom povlačenju ukrajinskih snaga, a pre dva dana je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin rekao da je u gradu ostalo oko 10.000 ukrajinskih vojnika, koji će verovatno pokušati proboj fronta, a da su ruske trupe preuzele kontrolu nad skoro polovinom Artjemovska. I sam Prigožin tvrdi da su ukrajinske snage oformile niz grupa u Slavjansku, Seversku, Časovom Jaru i Konstantinovki, za koje očekuje da će preći u ofanzivu na ruske položaje oko Bahmuta.

Foto Tanjug/AP

Juče je ministar dobrane Sergej Šojgu rekao da se oslobađanje Artjemovska nastavlja, jer je on važno odbrambeno čvorište za ukrajinske trupe u Donbasu i da bi njegovo zauzimanje omogućilo dalje ofanzivne akcije u dubinu ukrajinske odbrane. Međutim, Prigožin se opet javno žalio da im ne stiže municija. Iako je prethodni javni sukob povodom nedostatka municije navodno prevaziđen odlukom o direktnim isporukama jurišnim jedinicama, ne ide sve kako je očekivano. Prigožin je čak objavio i video-zapis, čija autentičnost, istina, nije dokazana, u kojem je naveo da se nalazi u kamionu koji prevozi poginule ruske vojnike i tom prilikom rekao da će ovakvi masovni gubici biti nastavljeni i dalje ukoliko ne dobiju nove isporuke municije. I na telegram kanalima vodi se debata o tome da njegovi snimci o zauzimanju linija nisu autentični, nego da nastaju u pozadini.

Juče je Glavni štab oružanih snaga Ukrajine naveo da je došlo do pobune ruske elitne jedinice zbog ogromnih gubitaka kod Ugledara i da oni navodno odbijaju naredbe da po svaku cenu zauzmu taj grad. „U ruskom vojnom vrhu kuva se sukob oko velikih gubitaka”, objavila je ukrajinska vojska, a „Njujork tajms” je izvestio da je Rusija u tronedeljnoj borbi oko ovog grada izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024