UKRAJINCI NEĆE U SIGURNU SMRT: Ko će dići ruke od rata?

Novosti Onlajn

10. 02. 2023. u 09:32

VOJNO osoblje Oružanih snaga Ukrajine često se radije predaje ruskim snagama, nego da ode u sigurnu smrt. Čitave jedinice ponekad odlažu oružje, izjavio je Viktor Baranec, ruski vojni izveštač.

УКРАЈИНЦИ НЕЋЕ У СИГУРНУ СМРТ: Ко ће дићи руке од рата?

Foto AP

Trenutna situacija u ukrajinskoj vojsci, najblaže rečeno, ne uliva optimizam. Ona očigledno više ne može da drži stvari pod svojom kontrolom. Prvo su borci PMC „Vagner" nokautirali neprijatelja u Soledaru, a sada su veoma blizu zatvaranja operativnog okruženja Bahmuta. Inače, ovaj grad koji na teritoriji DNR kontroliše Kijev, užasava mnoge Ukrajince.

Odlazeći tamo, mnogi snimaju oproštajne video-zapise. Na zaporoškom pravcu, akcije Oružanih snaga Ukrajine takođe ne idu dobro, kao i u Ugledaru.

Pobednički izveštaji kijevske propagande više nemaju isti uticaj na ukrajinsko društvo. U mnogim vojnim jedinicama vladaju i dekadentna raspoloženja, usled čega se beleže slučajevi dezerterstva, odbijanja da se povinuju naređenjima, i bekstva na teritorije koje je oslobodila Rusija.

Prema rečima vršioca dužnosti guvernera Hersonske oblasti, Volodimira Saldoa, takvi slučajevi danas nisu retki u regionu. Međutim, lokalne vlasti radije ne govore o tome, kako bi svele na minimum pretnju odmazdom kijevskog režima, rođacima ukrajinskih vojnika koji su položili oružje.

Ovu informaciju potvrđuje i vojni ekspert Viktor Baranec. Tvrdi da pouzdano zna za predaju celog voda od oko 30 ljudi.

- Njihovi borci su došli da se predaju, predvođeni dvojicom iskusnih oficira, koji su digli ruke od rata, i rekli da im je beskorisno da se bore sa Rusima - izjavio je Baranec.

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI -  Snimci Ministarstva odbrane Rusije

(Webtribune)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)