ZEMLJOTRES ERDOGANU ZALJULJAO I FOTELJU?: Da li će posledice razornih potresa uticati na izbore u Turskoj

A.Vojinović

08. 03. 2023. u 16:45

DA li će razorni zemljotresi, koji su pre mesec dana pogodili Tursku i Siriju i odneli više od 51.000 života i paralisali milione ljudi, uticati da se aktuelnom predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu zaljulja i fotelja znaće se 14. maja. Erdogan je potvrdio da će se predsednički i parlamentarni izbori održati prema planu, dok je opozicija izabrala svog kandidata Kemala Kiličdaroglua (74), koji će pokušati da spreči Erdogana da uđe u treću deceniju vladavine ovom zemljom.

ЗЕМЉОТРЕС ЕРДОГАНУ ЗАЉУЉАО И ФОТЕЉУ?: Да ли ће последице разорних потреса утицати на изборе у Турској

FOTO: Tanjug/AP

Sa približavanjem izbora rastu i spekulacije hoće li Erdogan uspeti da pridobije poverenje glasača koji su tek počeli da vidaju rane posle stravične tragedije. Aktuelni šef turske države ranije je priznao da je inicijalni odgovor nadležnih na zemoljtrese imao nedostatke, ali je, s druge strane, obećao narodu da će za manje od godinu dana izgraditi 488.000 domova.

- Naš cilj je da u naredna dva meseca započnemo izgradnju 244.000 domova i 75.000 seoskih kuća. U roku od dva meseca biće postavljeno 100.000 kontejnara za 500.000 žrtava zemljotresa kako bi živeli u boljim uslovima - rekao je turski predsednik dodavši da je izgradnja 22.000 objekata već počela.

Šteta koju su stravični potresi naneli Turskoj, prema Svetskoj banci, procenjena je na 34 milijarde dolara, odnosno, četiri odsto godišnje ekonomske proizvodnje ove zemlje, preneo je Si-En-En. Ovaj nezapamćeni ekonomski udar takođe bi mogao imati uticaj na izborni rezultat, ocenjuju strani mediji. Osim toga, većina građana u pogođenim provincijama važi za sirmašni deo populacije. Oni su glasali za Erdoganovu partiju na prethodnim izborima 2018. godine. Otvara se pitanje hoće li građani promeniti mišljenje posle opsežnih kritika na račun vlasti i građevinara koji su pravili zgrade oglušujući se o propise.

- Naši podaci pokazuju da glasači koji sastavljaju kraj sa krajem će verovatno glasati za vladajuću AK partiju. Međutim, kada ekonomski udar gurne ljude još više u siromaštvo, verovatnoća da će promeniti mišljenje se povećava - navode istraživanja koja su sproveli akademci dva turska univerziteta.

PRONAŠLI BEBU POSLE MESEC DANA

DA život piše drame sa srećnim krajem pokazao je slučaj bračnog para iz Turske koji je, mesec dana posle zemljotresa, pronašao svoju šestomesečnu bebu, živu i zdravu. Devojčica Masal sve vreme je bila zbrinuta u bolnici u Mersinu daleko od mesta gde ju je zatekao potres. Ona je u vreme potresa bila na lečenju u lekarskoj ustanovi u Hataju, koja je pretrpela velika oštećenja, zbog čega su svi pacijenti morali da se evakuišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)