VOJNI analitičar i pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Pjotr Černik rekao je da Ukrajina razmatra opciju blokade Krima radi iscrpljivanja.

Komentari (12)

Karlo Veliki

06.03.2023. 00:35

Bio sam u prilici da tokom radnog veka susretnem mnoga vojna lica, a i sada na medijima, kako se istrcavaju sa analizama....Najcesce su to povrsne analize zasnovane na razmisljanju o vodjenju rata od pre pola veka, bez pracenja savremenih trendova i posebno dogadjanja na podrucju inovacija i tehnologija koje ih prate... Tako i ovaj pukovnik razmislja da blokuira Krim...Teoretski to je moguce samo ako bi ceo Zapad angazovao snage, usao kroz Dardanele i Bosfor sa ogromnim brojem pokretnih plovnih jedinica blokirao brojcano manju rusku flotu..Ali, ono sto je teorijski moguce u praksi je neizvodljivo, jer bi Rusija angazovala nuklearni potencijal... Sama Ukrajina nema mogucnosti ne da blokira Krim, vec i da sacuva Odesu, ukoliko Rusija odluci da Nikolajevsku i Odesku oblast pripoji, cime bi i Pridnestrovlje bilo spaseno, ali i Moldova ugrozena.

Soko

06.03.2023. 01:58

Ako bi se i desilo da pokušaju da blokiraju Krim ,Kijev bi nestao sa lica zemlje.Tad bi Rusi okupirali celu Ukrajinu.Nesmem ni da pomislim šta bi se desilo ako bi zapad pokušao da se direktno suprodstavi Rusima.Daj Bože da se ovi ludaci zapada opamete ,da ne dođe do upotrebe nuklearki.

Dorotea

06.03.2023. 04:14

Što god više jurišate na Krim sve vam je dalji. Dobili ste kradeni poklon,morate vratiti. Krim bio ruski i ostao. Sve vještače zapadne tvorevine se raspadnu . Kad tad.

Rajko

06.03.2023. 06:11

Glupa izjava u cilju propagande. Ako su sposobni da ga blokiraju, onda su sposobni i da ga zauzmu. Što se tiče Krimskog mosta, može i Kijev da nema ni jedan most.

gulag

06.03.2023. 06:26

Ne znam da li su ovakve analize plod posvemašnjeg očaja, jer se u tim situacijama nerijetko događaju priviđenja. U psihologiji se to zove negacija.

walter pravicek

06.03.2023. 06:42

Nekada u vreme Sovjetskog Saveza Gruzija,Armenija su bile granične države sa Turskom.Ameri TURSKOJ DAVALI SVE NA TANJURU,SAMO,DA NJIH UKLJUČE U NATO,A NI SADA TURSKE EU NEČE U ČLANSTVO,MADA JE VELIK DIO TURSKE I U EUROPI. TURKI su več 76 godina u NATO,Ali ONI NE MARE AMERA!!I sada mogu ZAUSTAVITI SVAKI BROD,KOJI PLOVI KROZ BOSPOR I DARDANELE u CRNO MORE,da Krimu nanosi štetu.IMAJU VRHUNSKO OPREMO ZA TAKVE RADNJE. Hruščov"podario"Krim 1954 Ukrajini.Iako je tu bila velika pomorska baza Sovjetskog Saveza.Glad iz poratnih godina je bio prošlost,naoružanje se izrađivalo,Krim imao flotu mornarice,vojnici iz svih uključenih država u Sovjetskom Savezu služili toj velikoj državi,DO RAZPADA SOVJETSKOG SAVEZA,26.12.1991.TE JE UKRAJINA ODMAH DALA U NAJAM RUSKOJ MORNARICI ZA VELIKE PARE NAJAMA KRIM,KAO VOJNU BAZU ZA FLOTU RUSIJE.Rusi Krim oduzeli 2014 godine!I tako SADA IZNOSI UKRAJINAC P.ČERNIK VOJNU TAJNO!Naime Rusi mogo sada KAOMODMAZDU,KOJU DO SADA NISU URADILI, prugo i cestovni promet iz Poljske posve onemogučiti,ako bi došlo do napada na Krim uništiti i mgradove kao jeste Herson,ili Lvov,iako ga hoče Poljaki.Pričanje planova unapred javno se u svakoj vojski tretira izdajstvom,mora se na sudu odlučiti kako i šta.A OČITI UKRAJINA TIH STVARI NE POZNAJE,MISLE ŠTO NAMA RUSI MOGU,A ŠTO U STVARNOSTI ONI URADE VIDIMO NA TV.JADNI CIVILI ZBOG TAKO GLUPIH LJUDI POPUT P.ČERVENKO.

walter pravicek

06.03.2023. 07:00

Iz Američke TAJNE zamisli izašlo na vidjelo ,da se uključi u EU Gruzija,a posle u NATO,da bi imali baze na južnoj Ruskoj granici.Kao,da Rusija ima bazu na Kubi,Venezueli?GRAMZIVOST AMERA JESTE TAKO VELIKA,DA NJIHOVI ANALITIČARI VIŠE NE SPAVAJO KUČI,NEGO U UREDIMA,KAKO BI ŠTO BRŽE(JER SE BAJDENU PRIBLIŽIVA KRAJ DAROVANJA UKRAJINI I VLADATI U AMERIKI) IZMNISLILI NEKAKVE PLANOVE KOGA IZ KOJE DRŽAVE MENJATI,JER SE JOŠ NIJE NJIMA PRIKLONIO,A ONE ŠTO TO VEČ JESU POSVE NJIHOVI PODRŽAVATI,MAKAR I NA SILU,SAMO,DA OSTADU NA POLOŽAJU.TE AMERIMA KORISTE.IMAMO MI TAKVE U BRISELU.IMA NJIH PUNO I PO ČLANICAMA EU.I ONI SVI ČUTE,TE URSULI I OSTALIMA NE KAŽU NE!Osim.ako to nije predstava za pulliku Orban iz Madžarske.

raca

06.03.2023. 07:18

U pravu si pukovniče ali prvo moraš da vežeš ruke rusima i drugo skloni sebi sa jelovnika ZELENU PUPAVKU i drugo završi malo veću vojnu školu pa ćeš nešta i naučiti

Bonaparta

06.03.2023. 07:44

Hajde što mi laici ili neki koji ponešto znamo o vojsci i vojnoj taktici komentarišemo ovako ili onako shodno simpatijama prema jednoj od strana pa iznosimo svoje nekakve teorije i želje, ali kada lice koje je "stručno" i ko je je učilo školu za to daje ovakve neozbiljne izjave stvarno je krajnje neozbiljno u najmanju ruku. Pojedini oficiri ukrajinske vojske kao da ratuju sa Moldavijom pa su ovi slučajno na blickrik zauzeli Krim i sad će oni da se organizuju i sve to vrate na svoje mesto, a ne sa jednom super silom koja godinu dana vodi rat ne sa Ukrajinom samo već sa NATO om i trećinom svetske ekonomskom silom i bez pardona drži 23% ukrajinske teritorije i za mesec dva krenuće na Kijev.