TEORIJA ZAVERE POTRESA SJEDINJENE DRŽAVE: Amerikanci veruju da su nerede na Kapitolu izazvali agenti

Đ.G.

05. 03. 2023. u 15:59

VIŠE od šest od deset Amerikanaca veruje da je bar „donekle verovatno“ da su agenti savezne vlade pomogli da se isprovocira pobuna na Kapitolu u januaru 2021. godine, pokazala je nova anketa. Rezultati sugerišu da mediji uglavnom nisu uspeli da okarakterišu incident kao pobunu koju je podstakao tadašnji predsednik Donald Tramp.

ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ПОТРЕСА СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ: Американци верују да су нереде на Капитолу изазвали агенти

Foto: EPA

Anketa, koju je ove nedelje objavio Rasmusen Reports , pokazuje da među 61 odsto američkih glasača koji misle da su federalci verovatno pomogli da podstakne Trampove pristalice da probiju Kapitol, većina vidi taj scenario kao „ veoma verovatan“. Samo 30 odsto Amerikanaca veruje da je malo verovatno da su tajni agenti bili umešani u nerede, uključujući 18 odsto koji kaže da to „uopšte nije verovatno“.

Rasmusen je rekao da njegovi nalazi odražavaju dramatičnu promenu u javnom mnjenju u dve i više godine koje su prošle od nereda. Na primer, istraživanje sprovedeno tokom nedelje neposredno nakon incidenta pokazalo je da polovina Amerikanaca veruje da Trampa treba ukloniti sa funkcije i zatvoriti zbog toga što je izazvao svoje pristalice da upadnu u Kongres i poremete overu izborne pobede predsednika Džoa Bajdena. Do kraja 2021, 58 odsto glasača je verovalo da je kongresno veće imenovano da istraži nemire postalo „partizanski komitet naoružan protiv nevinih Amerikanaca“.

Više od 1.000 ljudi optuženo je za savezne zločine zbog njihove navodne umešanosti u nerede. Mnogi od optuženih su držani u zatvoru, navodno u teškim uslovima, bez mogućnosti plaćanja kaucije. Republikanski poslanici su sugerisali da su tajni vladini agenti bili umešani u nerede i postavili pitanje zašto čovek iz Arizone po imenu Rej Eps, koji je viđen na snimku kako poziva Trampove pristalice da uđu u Kapitol, nije optužen.

Najnovija anketa pokazala je da 70 odsto republikanaca i 57 odsto i demokrata i nezavisnih glasača sada veruje da je verovatno da su federalci pomogli u izazivanju nereda. Oko 80% svih birača slaže se da svi video snimci nereda treba da budu objavljeni u javnosti. Ranije ove nedelje, predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti, republikanac iz Kalifornije, dao je video snimak nereda koji je kongresni panel zadržao voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu.

Odvojena anketa Rasmusena ove sedmice pokazala je da 34% američkih glasača veruje u ideju predstavnice Marjorie Tejlor Grein o „nacionalnom razvodu“ između država koje kontrolišu republikanci i demokrate. Samo svaki treći veruje da Bajden drži svoje predizborno obećanje da će ujediniti zemlju, preneo je RT.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI - Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!