MOĆNI AVIONI: Belorusija i Rusija povećavaju proizvodnju lovaca Su-25 (VIDEO)

Novosti online

05. 03. 2023. u 14:45

BELORUSIJA i Rusija će povećati proizvodnju aviona, između ostalog i lovaca Su-25, izjavio je zamenik dekan fakulteta za naučni rad vojne akademije Belorusije Andrej Bogodelj.

МОЋНИ АВИОНИ: Белорусија и Русија повећавају производњу ловаца Су-25 (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, Belorusija ima dobru bazu za remont aviona, jer ima tri fabrike koje proizvode delove za ruske avione, kako za vojne tako i za civilne.

- Bez obzira na to što je naša škola dobra, bez pomoći ruskih kolega bi bilo teško da je razvijamo. Mi ćemo stvarati i povećati naše mogućnosti zahvaljujući ruskim kolegama koji će doprineti formiranju moderne borbene avijacije - rekao je pukovnik za televiziju BelTA.

Dodao je da se na južnoj granici Belorusije već nalaze lovci i jurišni avioni koji uspešno rešavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Trenutno se primat u vazduhu, izolacija rejona u kome se vode borbe, naravno, oslanja na borbenu avijaciju. Mislim, da mnoge zemlje na svetu nisu u mogućnosti da tako nešto sprovode - konstatovao je on.

Su-25 u Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je u februaru, na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao da je Belorusija spremna da montira jurišne avione Su-25, koji su se dobro pokazali u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Dodao je da je neophodna pomoć ruskih kolega.

Jurišni avioni se već dugo nalaze u beloruskoj vojsci i deo su vazduhoplovne komponente Savezne države.

Su-25 je projektovan za vazdušnu podršku kopnenim snagama na bojnom polju i može da obavlja borbene zadatke i danju i noću. Zbog svog izgleda je dobio naziv „Grač“ (ptica gačak, vrsta vrane).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GRADIĆ JE NAPUŠTEN VEĆ 40 GODINA: Sada ga je kupio tajnoviti čovek za više od 20 miliona evra