ZEMAN IMA REŠENJE ZA UKRAJINU: "Austrija bi mogla da igra ulogu posrednika"

Đ.G.

02. 03. 2023. u 19:33

ZAHVALjUJUĆI svom neutralnom statusu, Austrija bi mogla da igra ulogu posrednika u sukobu između Rusije i Ukrajine, rekao je češki predsednik Miloš Zeman u četvrtak posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom, koji je doputovao u Prag u posetu, javila je Češka televizija .

ЗЕМАН ИМА РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Аустрија би могла да игра улогу посредника

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Jutjub/BackStageProd

- Rekao sam predsedniku (Austrije) da neutralnost Austrije, u određenom kontekstu, može da joj omogući da igra posredničku ulogu u slučaju Ukrajine i Rusije. Zemlja koja nije neutralna, naravno, ne može da igra takvu ulogu. Naravno, ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Austrije, samo sam primetio da u određenom kontekstu – na primer, kada je u pitanju uloga posrednika – neutralnost može biti od koristi - rekao je predsednik Češke Republike.

Prema Zemanovim rečima, njegovi stavovi o situaciji oko Ukrajine slični su stavovima gosta iz Beča . Zauzvrat, Van der Belen je visoko cenio sveobuhvatnu podršku Ukrajine iz Češke. Austrijski predsednik je takođe napomenuo da iako je njegova zemlja vojno neutralna, neutralnost ne znači ravnodušnost. Van der Belen je takođe rekao da je važno da se zemlje EU drže zajedno i ne dozvole da budu podeljene.

Van der Belen bi u četvrtak trebalo da se sastane i sa novoizabranim predsednikom Češke Petrom Pavelom , predsednikom Senata Milošem Vistrcilom i premijerom Petrom Fijalom. Van der Belenova poseta Pragu protekla je u okviru oproštaja od Zemana kao šefa Češke. Zemanov drugi petogodišnji mandat u Praškom dvorcu ističe 8. marta, sutradan će se održati Pavelova inauguracija. Zeman se ranije sastao ili razgovarao putem video veze sa liderima niza drugih država. U petak će gost šefa Češke biti mađarska predsednica Katalina Novak , koja će se sastati i sa Pavelom, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)