BERBOKOVA UVODI FEMINIZAM U DIPLOMATIJU: Novi biser nemačke "zelene" ministarke

I. Stanojević

02. 03. 2023. u 07:15

NIZ bisera nemačke šefice diplomatije Analene Berbok, koji je "katapultira" u sam vrh interesovanja međunarodnoj javnog mnjenja, definitivno je "izbacio" ovu političarku na čelo evropske liste žena koje diriguju događajima na internacionalnom političkom parketu. Da bi, valjda, opravdala svoju lidersku poziciju među feministički orijentisanim političarkama, u predgovoru smernica budućeg delovanja vlasti u Berlinu, Berbokova je konstatovala da su "ženska prava pokazatelj stanja naših društava", te da "je feministička spoljna politika preko potrebna".

БЕРБОКОВА УВОДИ ФЕМИНИЗАМ У ДИПЛОМАТИЈУ: Нови бисер немачке зелене министарке

Foto: Printskrin/Jutjub/adelphi, Berlin

Kako ukazuje nemački magazin Handelsblat, novi koncept koji treba da se odnosi i na finansiranje projekata i humanitarnu pomoć, iz vizure zelene ministarke je, iznad svega feministički obojen.

- Mi vodimo feminističku spoljnu politiku, jer je ona neophodna, pošto muškarci i žene još nisu jednaki širom sveta - objašnjava Berbokova. - Ne radi se o spoljnoj politici za žene, već za sve članiove jednog društva. Koncept je sastavni deo spoljne politike, zasnovane na vrednostima i trebalo bi da se odrazi i u planiranoj strategiji nacionalne bezbednosti "u smislu sveobuhvatnog razumevanja bezbednosti".

Uz podršku takođe ženske ministarske figure u vidu Svenje Šulce, socijaldemokratske šefice u resoru za ekonomsku saradnju i razvoj, Berbokova je obelodanila poseban koncept za feminističku razvojnu politiku. Do 2025. godine, više od 90 odsto novca za nove projekte sliće se upravo u one projekte koji unapređuju rodnu ravnopravnost. Koncept feminističke razvojne politike treba da bude usidren u saradnji sa partnerskim zemljama. Najmanje 50 odsto rukovodećih pozicija u Ministarstvu razvoja treba da budu žene.

- Cilj feminističke spoljne politike je da se 85 odsto projektnih sredstava potroši "rodno osetljivo" do kraja zakonodavnog perioda, da bi se uključile i brige žena - veli Berbokova. - U slučaju humanitarne pomoći, na primer, treba uzeti u obzir činjenicu da su ženama potrebni drugačiji higijenski proizvodi nego muškarcima. Osam odsto sredstava trebalo bi da bude uplaćeno na "rodno-transformativni" način, da bi došlo do aktivne transformacije projekata ka većem učešću žena. Dve trećine ukupnog budžeta, pet od od oko 7,5 milijardi evra ukupnog fonda za projekte, biće utrošeno u okviru rodnog budžetiranja.

Berbokova je nedavno podigla planetu na noge izjavom da "je Evropa u ratu sa Rusijom". Uzbudio se nemački kancelar Olaf Šolc, pali su i brojni zahtevi za njenu smenu, ali činjenica da se "tresla gora, a rodio miš", sve govori o ženskoj snazi u nemačkoj, ali i evropskoj politici.Ništa ne smeta ni što je pokazala matematičko neznanje, pozvavši, na nedavnoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, ruskog predsednika Vladimira Putina da "napravi zaokret od 360 stepeni", po pitanju ukrajinske krize, umesto 180 stepeni.

EVROPSKI TROJAC

ZA ŠEFICOM diplomatije u Berlinu, na evro-feminističkom spisku, slede aktuelna finska premijerka, Sana Marin i predsednica Moldavije Maja Sandu. Bivša premijerka Velike Britanije Liz Tras je ovo društvo, doduše, napustila, ali je njeno delovanje na međunarodnu politiku ostavilo posledice, budući da je davala izjave koje su mogle da dovedu do nukelarnog rata između Rusije i Velike Britanije.

Malo pre toga, izbila je afera "Šminka" kad se ustanovilo kolike je sume i to državnog novca, mlađahna Analena dala na svoje doterivanje i profesionalno fotografisanje. Na njen puder, šminku i stajling, iz državne kase dato je 136.552 evra. Nemački mediji navode da Berbokova zapošljava stilistu, koga plaća 7.500 evra mesečno.

AMBASADORKA ZA ŽENSKU POLITIKU

OD leta Analena Berbok namerava da otvori mesto "ambasadorke Federalnog ministarstva spoljnih poslova za feminističku spoljnu politiku", da bi imala i interni efekat. "Naporno ćemo raditi na tome da naša služba u inostranstvu dobije ženstvenije lice i da povećamo udeo žena na rukovodećim pozicijama", najavljuje Analena. Kada se zaposle, treba proveriti da li kandidati poseduju veštine rodne ravnopravnosti i različitosti.

Berbokova je, pored svega, nemačka šefica diplomatije, koja je otvoreno stala na stranu Tajvana. Do sada su Nemci, naime, bežali od bilo kakvog, a kamoli ovako otvorenog konflikta sa Kinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi