BUGARSKI MINISTAR ODBRANE: Ko će štititi naše nebo ako Ukrajini pošaljemo raketne komplekse?

Novosti online

28. 02. 2023. u 00:43

UKRAJINA je molila Bugarsku da joj pošalje protivavionske raketne komplekse S-300 i S-200, mada zemlja ne može da ostavi svoj vazdušni prostor bez zaštite, izjavio je bugarski ministar odbrane Dimitr Stojanov u emisiji Bugarske nacionalne televizije, komentarišući izjavu zvaničnika koalicije „Demokratska Bugarska“ Atanasa Atanasova.

БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Ко ће штитити наше небо ако Украјини пошаљемо ракетне комплексе?

Foto: printskrin Jutjub

On je optužio predsednika Bugarske Rumena Radeva da je sabotirao dogovor, po kome bi Bugarska, navodno, dobila od SAD novu opremu u vrednosti od 200 miliona dolara, ako bi Ukrajini dali pozicije koje je ona tražila.

Prema rečima ministra odbrane, vrednost jednog protivavionskog raketnog kompleksa je veća od milijarde, tako da je 200 miliona dolara „kap u moru“. On je naveo da zemlja ne može da ostane bez svojih protivavionskih raketnih kompleksa koji bi pokrivali bugarski vazdušni prostor.

„Mi znamo da se avijacija koja ima lovce nalazi u teškom položaju. Mi govorimo o avionima Mig-29, kojima je istekao eksploatacioni rok. Trebalo je da lovci F-16 budu isporučeni 2023. godine, a oni će doći 2025. godine, nadam se. Da im isporučimo protivavionske raketne komplekse i da ostanemo bez zaštite? Kako ćemo da ispunjavamo naše obaveze po ustavu? Član devet jasno govori o tome da oružane snage garantuju suverenitet vazdušnog prostranstva. Kako da to postignemo ako nemamo komplekse i ako nemamo avione?“, izjavio je bugarski ministar odbrane.

Izjavu ukrajinskog ambasadora u Bugarskoj Vitalija Moskalenka o tome da su isporuke koje je odredila Narodna skupština Bugarske, verovatno, uključivale i tenkove, Stojanov nije komentarisao. On je naveo da naoružanje koje je predato Bugarskoj ulazi u „top tri“ naoružanja koje je potrebno Ukrajini.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri