BUGARSKA EVROPARLAMENTARKA: Rat je isprovociran i počeo je 2014, ako budemo razmišljali o pobedniku i gubitniku mira neće bitiu Ukrajinu

Novosti online

15. 02. 2023. u 20:06

BUGARSKA poslanica Evropskog parlamenta Elena Jončeva pozvala je da se sukob između Rusije i Ukrajine reši mirnim putem, istakavši da mir neće skoro nastupiti ako se bude razmišljalo u okvirima „pobednik-gubitnik“.

БУГАРСКА ЕВРОПАРЛАМЕНТАРКА: Рат је испровоциран и почео је 2014,  ако будемо размишљали о победнику и губитнику мира неће битиу Украјину

Foto AP

-Doći će dan kada će morati da se razgovara o miru, o vraćanju poverenja. Ako budemo razmišljali o kategorijama 'pobednik i gubitnik' to se neće desiti. To se neće desiti uskoro. Sukob će tinjati. Svaka eskalacija dovodi do gomilanja međusobne mržnje koja se pre ili kasnije pretvara u gorivo za akciju, kazala je Jončeva.

Govoreći o uzrocima sukoba u Ukrajini, ona je podsetila na samit NATO-a iz 2008. godine nakon kojeg su se učesnici sastanka dogovorili da će Ukrajina i Gruzija u budućnosti postati članice Alijanse.

-Rat je zaista bio isprovociran. U stvari je počeo 2014. godine. Rusija je 2008. godine doživela kao pretnju širenje NATO-a na račun Ukrajine. Da podsetim da je tada u Bukureštu potpisan sporazum sa obećanjima Kijevu, ali bez konkretnih koraka i rokova. U nekom smislu su zemlje Alijanse dale Ukrajinu Rusiji na tacni, prešle su ono što je Moskva smatrala crvenom linijom, kazala je poslanica Evropskog parlamenta.

Takođe je izrazila podršku jednom od osnivača grupe „Pink Flojd“ Rodžeru Votersu koji je nedavno govorio na sednici Saveta bezbednosti UN.

-Rodžer Voters je imao hrabrosti da se obrati zemljama članicama Saveta bezbednosti UN i da jasno iznese svoj stav, ocenila je ona.

Ranije je jedan od osnivača i lidera grupe „Pink Flojd“ Rodžer Voters izjavio na sastanku Saveta bezbednosti UN da smatra da je ruska operacija u Ukrajini bila isprovocirana. Takođe se obratio predsednicima SAD, Rusije, Ukrajine, zatim SAD, NATO, Rusiju, EU, da odmah promene politiku i da se dogovore o primirju u Ukrajini.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)