NEMCI NEZADOVOLJNI PEKINGOM: Za žaljenje je što je Kina blokirala zajedničko saopštenje G20

Novosti online

25. 02. 2023. u 17:09

NEMAČKI ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da je za žaljenje to što je Kina blokirala usvajanje zajedničkog saopštenja Grupe 20 u kojem je trebalo da se osudi rat u Ukrajini.

НЕМЦИ НЕЗАДОВОЉНИ ПЕКИНГОМ: За жаљење је што је Кина блокирала заједничко саопштење Г20

Foto: Profimedia

- Za mene je bilo važnije da su ostali podržali jasan stav međunarodnog prava, multilateralizam i kraj rata - rekao je Lindner novinarima nakon sastanka ministara finansija najvećih svetskih ekonomija u indijskom gradu Bangaloru, preneo je Rojters.

Takođe, rekao je da je oprezan optimista u pogledu mogućnosti da ove godine bude ostvaren napredak u restrukturiranju duga visokozaduženih zemalja.

- Postoji oprezan signal iz Kine - rekao je Lindner, imajući u vidu da je Kina jedan od najvećih kreditora siromašnih zemalja u Africi i Aziji.

Ministri finansija G20 najrazvijenijih privreda sveta nisu se saglasili oko zajedničkog saopštenja s danas završenog sastanka, pošto su Rusija i Kina odbile da pristanu da se u tom tekstu pominje rat u Ukrajini.

Indija, predsedavajuća G20 i domaćin sastanka, nije želela da se u završnom saopštenju pominje "rat", ali su predstavnici zapadnih zemalja insistirali da ne mogu da podrže nijedan tekst koji ne bi uključio osudu Rusije, preneo je Rojters.

Zbog izostanka punog konsenzusa među članicama G20, Indija je pribegla izdavanju "rezimea predsedavajućeg", u kome su sumirana dva dana razgovora i konstatovane nesuglasice.

U rezimeu je navedeno da je većina članica najoštrije osudila rat u Ukrajini i naglašeno da on izaziva ogromnu ljudsku patnju, pogoršava postojeće probleme u globalnoj ekonomiji, kao i da remeti lance snabdevanja, izaziva rizike po finansijsku stabilnost i stalnu energetsku i prehrambenu nesigurnost.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana