KINA LANSIRA 13.000 SATELITA: Peking želi da suzbije dominaciju Starlink interneta

P. Z. S. / sputniknews.com

24. 02. 2023. u 21:12

KINA navodno želi da stvori sopstvenu konstelaciju internet satelita u niskoj orbiti Zemlje (LEO) kako bi osporila Starlinkovu dominaciju na terenu, prema izveštajima kineskih medija u petak.

КИНА ЛАНСИРА 13.000 САТЕЛИТА: Пекинг жели да сузбије доминацију Старлинк интернета

Foto: Jutjub/Tech Insider


Prema izveštaju, koji citira nedavni članak objavljen u kineskom časopisu Command Control and Simulation, China Satellite Network Group ima planove da brzo postavi 12.992 satelita u orbitu.

To je u skladu sa podnescima Međunarodne unije za telekomunikacije pridružene UN-u 2020. godine koji ukazuju na planove Kine da izgradi komunikacionu mrežu od 13.000 satelita.

Tim, koji predvodi Sju Can, vanredni profesor na Univerzitetu svemirskog inženjerstva Narodne oslobodilačke vojske (PLA) u Pekingu, ima za cilj da to uradi „pre završetka Starlinka“, rekao je on. Ovo bi „osiguralo da naša zemlja ima mesto u niskoj orbiti i sprečilo sazvežđe Starlink da preterano zauzme resurse niske orbite“, napisao je Ksuov tim u članku u časopisu.

SpaceX, koji upravlja uslugom Starlink, već je postavio hiljade malih satelita u LEO kako bi obezbedio brzi internet širom sveta. Zbog njihove male nadmorske visine, potrebno je mnogo više da bi se usluge proširile na šire područje, što znači da je Starlink već nekoliko puta umnožio broj satelita koje je napravio čovek u orbiti preduzimanjem ovog programa.

Foto: Twitter printscreen/BDataScientist

Trenutno Starlink ima više od 3.000 satelita u orbiti. Do 2027. ima za cilj da ima 12.000 satelita, ali ima planove za čak 30.000 satelita.

Prema istraživačima, sazvežđe Starlink predstavlja pretnju za satelite drugih zemalja jer Pentagon, sa kojim SpaceX ima ugovor, može da naredi kompaniji da njeni Starlink sateliti „aktivno pogađaju i uništavaju obližnje mete u svemiru“.

Predložili su da Peking sarađuje sa drugim vladama kako bi izvršio pritisak na SpaceX da objavi precizne podatke o svakom Starlink satelitu, uključujući njegove orbitalne podatke, i mogli bi da naprave moćne radarske sisteme koji mogu da prate Starlink satelite, koji orbitiraju oko 342 milje iznad Zemlje. Dalje, oružje usmerene energije poput lasera ili mikrotalasa velike snage moglo bi se koristiti za onemogućavanje Starlink satelita ako je potrebno, rekli su.

Osim takvih teorija, kineski akademici su istakli opasnost koju hiljade Starlink satelita već predstavljaju u svemiru. Izveštaj objavljen prošlog novembra u kineskom recenziranom časopisu Radio Engineering optužio je SpaceX da rutinski ne poštuje široko poštovana, ali neformalna „pravila puta“ u svemiru i pozvao na stvaranje formalnijeg okvira za bezbednost u svemiru. Kineska svemirska stanica Tiangong bila je prinuđena da promeni kurs više puta poslednjih godina kako bi izbegla potencijalni sudar sa satelitom Starlink.

Međutim, pitanje nije samo konkurencija ili opasnosti koje predstavlja SpaceX, već je i deo dugoročnih planova kineske vlade za izgradnju modernog socijalističkog društva.

U aprilu 2020, kineska Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC) dodala je „satelitski internet“ na listu „novih infrastruktura“ koje će podržati inicijative na lokalnom i pokrajinskom nivou. Kineski 14. petogodišnji plan, usvojen početkom 2021, takođe je naveo izgradnju integrisane mreže komunikacionih, posmatračkih i navigacionih satelita kao deo svojih „dugoročnih ciljeva do 2035. godine“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!