MINISTAR UKRAJINE OPTUŽIO MAĐARSKU Nikolenko: "Prestanite da se poigravate sa Rusijom"

Đ.G.

23. 02. 2023. u 13:27

PREDSTAVNIK ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da su samo u snovima pojedinih mađarskih političara mogući pregovori o rešavanju ukrajinske krize bez učešća Kijeva.

МИНИСТАР УКРАЈИНЕ ОПТУЖИО МАЂАРСКУ Николенко: Престаните да се поигравате са Русијом

Foto Tanjug/AP

Ranije je ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto rekao da su za rešavanje ukrajinske krize neophodni pregovori Rusije i SAD, a u Budimpešti se smatra da bi šefovi dve države trebalo da održe sastanak.

- Mađarski ministar spoljnih poslova mogao bi da učini mnogo veću uslugu čovečanstvu kada bi prestao da se poigrava sa Rusijom. Samo u snovima pojedinih mađarskih političara mogući su pregovori o Ukrajini bez same Ukrajine - napisao je Nikolenko na društvenoj mreži Fejsbuk*.

On je dodao da Mađarska nije u poziciji da odlučuje kada treba da počnu mirovni pregovori. Budimpešta je imala priliku da pomogne u postizanju mira u Ukrajini i Evropi, ali je stajala na drugoj strani istorije, naglasio je Nikolenko.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će mir u Ukrajini doći kada to budu želele SAD. Mađarske vlasti su više puta izjavljivale da su za rešavanje sukoba u Ukrajini neophodni pregovori Rusije i SAD.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Vladimir Zelenski je ranije na G20 rekao da „neće biti Minska-3”. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da takve reči „apsolutno potvrđuju” stav Kijeva o nespremnosti da pregovara. 

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)