RAT U UKRAJINI: Kontraofanziva VSU kod Ugljedara, stiago i HIMARS; Vagnerovci stežu obruč oko Bahmuta (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 02. 2023. u 07:18 >> 23:02

DANAS je 362. dan rata u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se obraća ruskoj Federalnoj skupštini, prvi put od početka sukoba. Američki predsednik Džozef Bajden posetio je juče Kijev, odakle je otišao u Poljsku. Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je juče da su naredne nedelje ključne za Ukrajinu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Контраофанзива ВСУ код Угљедара, стиаго и ХИМАРС; Вагнеровци стежу обруч око Бахмута  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Snažne eksplozije u DNR: iznad Donjecka, Mariupolja i Harciska

Rakete su se vinule u nebo iz Donjecka i Mariupolja. Gradonačelnik Harciska rekao je da snage PVO odbijaju napad. U nekim delovima grada je nestalo struje.

 

Prodaju so iz Soledara da kupe dronove za VSU

U Ukrajini će se prodavati zalihe soli iz Soledara za prikupljanje novca za dronove-kamikaze za Oružane snage Ukrajine, navodi se na Telegramu Vrhovne rade Ukrajine.

BARS "Kaskada" uništava američko "superoružje" (VIDEO)

Borci BARS-a „Kaskad“ otkrili su i otvorili vatru na još jedan ukrajinski artiljerijski sistem M-777, koji se nalazi u blizini Hersona.

BARS "Kaskada" uništava američko "superoružje" (VIDEO) Borci BARS-a „Kaskad“ otkrili su i otvorili vatru na još jedan ukrajinski artiljerijski sistem M-777, koji se nalazi u blizini Hersona. U jedinici se bore naši stari prijatelji iz „Borbenog bratstva“

 

Gužva na Dnjepru: VSU priprema pontone za desaant

Ukrajinske oružane snage kod Hersona tajno prevoze neku vrstu velikih plovnih objekata

Očevici javljaju da su ukrajinski militanti pre oko sat vremena, u rejonu Aleksandrovke, prema Antonovki, prevozili nešto što je ličilo na veliki čamac, u ovoj oblasti je nastala velika gužva.

Uljledarski front: VSU u kontraofanzivi, probile deo između Pavlovke i Nikolskog, stigao i HIMARS (MAPA)

Nastavljaju se žestoke borbe na području dača jugoistočno od Ugljedara. Marinci Oružanih snaga RF pokušavaju da probiju liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Ugljedara, držeći položaje jugozapadno od rudnika Južno-Donbas.

Konsolidovani jurišni odredi 53. i 72. OMBr, kao i 35. brigade Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku samohodne artiljerije iz Jelisavetovke i Trudovog, probili su se do dačkog sela zapadno od Nikoljskog. Sada se vode borbe između Pavlovke i Nikolskog. U vazduhu se aktivno koriste helikopteri.

Ilustracija telegram rybar

U ovom trenutku ukrajinske formacije pokušavaju da se učvrste na okupiranim teritorijama, čekajući prebacivanje pojačanja Oružanih snaga Rusije na Nikolski i nastavak ofanzive na sektoru Ugljedar. Dodatno osoblje neidentifikovane formacije prebačeno je u rezervu grupacije VSU u Bogatiru.

Pored toga, u Bogatir je stigla najmanje jedna posada MLRS M142 HIMARS, koja je dobila visokopreciznu vođenu municiju velikog dometa (do 150 km) GLSDB.

Situacija kod Ugljedara je teška. Frontalni napad na položaje Oružanih snaga Ukrajine na dominantnim visovima u gradu je zastao, a ukrajinske formacije su nakon pojačanja grupacije krenule u kontranapad.

Foto Tanjug/AP

Da bi se nastavio juriš na Ugljedar, potrebna je drugačija taktika i obilazak ukrajinske granice sa istoka sa strane rudnika Južnog Donbasa ili sa zapada, uz uslov napredovanja u Bogojavljenki i iz pravca Bolšaja Novoselka.

Uz sadašnje napore, jednostavno je uzaludno napadati jedno veliko utvrđenje u Ugljedaru, koje se nalazi na visini.

 

Meloni u Kijevu

Premijerka Italije Džordža Meloni doputovala je u Kijev kako bi se sastala sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenela je agencija ANSA.

Agencija navodi da će premijerka posetiti Buču i Irpenj.

Đorđa Meloni, Foto AP

Đorđa Meloni

Ovo je njena prva poseta Ukrajini. Prethodnog dana posetila je Varšavu. Melonijeva je više puta izjavljivala o svojoj privrženosti policiti NATO-a i EU po pitanju ukrajinske krize. Ona je takođe uverila da će Rim nastaviti da pruža pomoć Kijevu, uključujući vojnu. U junu 2022. Ukrajinu je posetio njen prethodnik Mario Dragi.

 

 

Američki helikopteri na nebu Ukrajine

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine izvestila je o upotrebi američkog helikoptera UH-60 Black Hawk od strane obaveštajnih službi.

 

Vagnerovci stežu obruč oko Bahmuta (MAPA)

Jedinice PMC „Vagner” sve su bliže industrijskoj zoni na severu Bahmuta.

Postoji Artjomovska fabrika za preradu metala - AZOM (nakon preimenovanja grada: Bahmut fabrika za preradu obojenih metala), koja se po složenosti napada može uporediti sa Azovstaljem zbog:
-velika teritorija objekta;
-podzemne komunikacije i rudnici dubine desetine metara, koji mogu postati sklonište za osoblje i opremu;
-gusto uređena industrijska zona.


Na osnovu iskustva juriša na istočnu periferiju Bahmuta i rudnike Soledara, malo je verovatno da će Oružane snage Ukrajine predati AZOM bez borbe. Neprijatelj uvek pokušava da zadrži takve objekte, koristeći ih kao tvrđave.

 

Uništeni sistemi HIMARS?

Oružane snage Rusije su uništile dva sistema „hajmars“ i skladište municije ukrajinske vojske u rejonu Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

 

Ukrajina koristi blaone od početka rata

Kijevske vlasti su pre godinu dana počeli da koriste balone sa reflektorima kako bi dezorijentisali ruske sisteme PVO, piše portal "Strana", pozivajući se na anonimni izvor u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

-Mi smo puštali balone iznad njihove teritorije... To je običan helijumski balon umotan u foliju, koji leti brzinom vetra, čiji je glavni zadatak da dezorijentiše PVO, rekao je izvor.

FOTO: AP/Tanjug

On je saopštio da je kijevski režim bio umešan u incident 3. januara kada je PVO oborio neki objekat u obliku lopte u blizini Rostova na Donu.

 

Smit: SAD protiv slanja aviona u Ukrajinu

Administracija predsednika SAD se oštro protivi slanju borbenih aviona u Ukrajinu, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit televiziji Si-En-En.

Ona je, međutim, napomenula da svaka zemlja alijanse ima pravo da sama odluči „koji doprinos želi da da” onome što se dešava u Ukrajini.

Foto: Depositphotos/EPA

 

Kuleba: Snabdevanje Ukrajine oružjem - najveća logistička operacija od Drugog svetskog rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da se na današnjem sastanku sa predstavnicima NATO-a i Evropske unije razgovaralo o nabavci i proizvodnji oružja za njegovu zemlju.

- Razgovaralo se kako da se nabavi oružje i municija na efikasan način i kako da se to isporuči na bojno polje - rekao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, u sedištu NATO-a u Briselu.

Prema njegovim rečima, od februara 2022. godine Ukrajina i njeni partneri "vode možda najveću logističku operaciju od Drugog svetskog rata".

Putinova poruka borcima na frontu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem obraćanju govorio i o situaciji na frontu, i istakao da će Rusija odgovoriti na svaki izazov.

- Vođeni smo primerom predaka, vođeni smo privrženošću našem jedinstvu i svojoj otadžbini. To se pokazalo od prvog dana specijalne vojne operacije. Sada imamo borce iz svih krajeva Rusije koji se bore za svoju otadžbinu u Ukrajini - rekao je Putin.

- Ruski narod podržava svoje heroje. Ne možemo da stojimo po strani. Ljudi čine sve da podrže naše borce na frontu. Vojnici idu na bojno polje sa pismima svoje dece, znaju zašto se bore i koga štite. Naši dobrovoljci spasavaju civile u blizini ratišta i donose im odeću i hranu - rekao je ruski predsednik.

- Rusija će odgovoriti na svaki izazov. Mi smo ujedinjen narod, uvereni smo u svoju moć. Istina je sa nama. Hvala vam - zaključio je Putin na kraju govora koji je trajao sat i 46 minuta.

Putinovo obraćanje naciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem obraćanju govorio o sukobu u Ukrajini, ekonomskim pitanjima, i rekao je da Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu START.

Celo obraćanje pročitajte klikom OVDE.

Maročko: Ukrajina se nada otvaranju "drugog fronta"

Ukrajinska vojska se nada otvaranju "drugog fronta" posle posete američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu, rekao je za TASS potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- Mnogi računaju na otvaranje "drugog fronta", što će im olakšati situaciju - rekao je on.

Vojne vežbe na severu Ukrajine

Ukrajinska vojska izvodi vežbe u blizini Černobiljske nuklearne elektrane na severu Ukrajine, prenosi AFP.

Kako navodi agencija, ovo mesto je postalo "važan poligon" za ukrajinske trupe, koji se nalazi 15 km od granice sa Belorusijom.

Visoki oficir ukrajinske vojske Sergej Najev rekao je da je svrha vežbi da se "odbije ofanziva neprijatelja iz Belorusije i spreči iskrcavanje desanta".

Kuleba o trajnom miru u istočnoj Evropi

Da bi se uspostavio "trajan mir" u istočnoj Evropi i čitavom evroatlantskom prostoru moraju biti ispunjena dva uslova, rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu za Si-En-Enu.

Foto Tanjug/AP

- Ukrajina treba da postane članica EU i NATO. Rusija mora da se promeni. A najintrigantnija je debata šta da se radi sa Rusijom - smatra ministar.

Jablonski: Ukrajina može da dobije bilo koje oružje od NATO

Poljska veruje da, u dogovoru sa NATO, Ukrajina može da dobije bilo koje oružje, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski u eteru Poljskog radija.

- Razgovaramo i nastavićemo da razgovaramo danas sa predsednikom SAD, kao i sutra tokom samita istočnog krila NATO-a – Bukureštanske devetke – kako bi trebalo da izgleda dalja vojna podrška - rekao je Jablonski.

On smatra da Ukrajina može dobiti bilo koje oružje, ali uz opštu saglasnost zemalja NATO-a.

- Naš stav je da sve opcije treba da budu na stolu, ali akcije ovog tipa treba da budu koordinirane unutar NATO-a - rekao je zamenik ministra.

Istovremeno, Jablonski je obećao da će Poljska biti na strani Ukrajine u pregovorima sa drugim zemljama o transferu naoružanja Kijevu.

- Pregovaraćemo, učinićemo sve da Ukrajina dobije bilo kakvo oružje koje joj je potrebno za odbranu - rekao je on.

Maročko: Ukrajinci pokušavaju da oslobode linije snabdevanja

Ukrajinska vojska pokušava da vrati pod svoju kontrolu delimično blokirane rute snabdevanja ka Bahmutu, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On tvrdi da su u tu akciju poslati, kako kaže, motivisani militanti iz jedinice Ajdar.

Dan ranije je Maročko izjavio da Kijev jača snage u oblasti Časov Jar, pripremajući se za svoju odbranu.

Rusi vežbaju uništavanje "abramsa"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak obuke rukovalaca protivtenkovskih bacača. Vojnici se obučavaju na poligonu u pozadini linije fronta u Ukrajini.

Mete predstavljaju siluete i odgovaraju dimenzijama zapadnih tenkova.

- Meta je dugačka osam metara, visoka oko dva i po metra. U potpunosti odgovara dimenzijama tenka "abrams". Napravljene su dve projekcije - bočna i frontalna - rekao je instruktor gađanja iz bacača granata.

Ukrajinski generalštab o jučerašnjim ruskim napadima

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je jutros da je Rusija 20. februara izvela 28 vazdušnih i šest raketnih udara na infrastrukturu u oblastima Donjecka, Zaporožja i Hersona.

Ćin Gang: Prestanite da dolivate ulje na vatru

Peking poziva sve relevantne zemlje da prestanu da dolivaju ulje na vatru ukrajinskog sukoba, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

Foto: Jutjub/CGTN

- Nastavićemo da promovišemo pomirenje i da olakšavamo pregovore, delimo kinesku mudrost za političko rešenje ukrajinske krize - rekao je diplomata.

Govoreći povodom objavljivanja dokumenta u kojem se navodi Globalna bezbednosna inicijativa NR Kine, on je rekao da će Peking nastaviti da radi sa međunarodnom zajednicom na promovisanju dijaloga i konsultacija, rešavanju zabrinutosti svih strana i postizanja zajedničke bezbednosti.

Si-En-En: Municija za "geparde" stiže u Ukrajinu do jula

Najveći nemački proizvođač oružja Rajnmetal rekao je da će prva serija municije za protivvazdušne sisteme "gepard" stići u Ukrajinu do jula.

To je za Si-En-En rekao izvršni direktor Armin Paperger 20. februara, preneo je Si-En-En.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ranije ovog meseca Nemačka je potpisala ugovore sa Rajnmetalom za obnovu proizvodnje municije za samohodne protivavionske topove "gepard", koje je počela da isporučuje Ukrajini prošlog leta.

Paperger je rekao novinarima nakon posete nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa fabrici oružja u Unterluesu, u zapadnoj Nemačkoj, da je njegova kompanija "udvostručila kapacitete, u nekim sektorima čak i utrostručila".

- U proizvodnji oružja, skladište je puno, ovde radimo punom parom i još uvek možemo da povećamo kapacitet u jednoj smeni - rekao je generalni direktor, ako bi se sklopili ugovori.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba