"BAJDEN JE OTPUTOVAO U KIJEV DA SPREČI ZELENSKOG DA SE POVUČE": Turski ekspert - Proizvođači oružja oblikuju političku strategiju SAD

Novosti onlajn

20. 02. 2023. u 22:19

U SJEDINjENIM Američkim Državama pristalice nastavka borbenih dejstava počele su u potpunosti da određuju politiku vlasti, smatra politički analitičar i predavač na katedri za politologiju i međunarodne odnose Univerziteta Maltepe.

БАЈДЕН ЈЕ ОТПУТОВАО У КИЈЕВ ДА СПРЕЧИ ЗЕЛЕНСКОГ ДА СЕ ПОВУЧЕ: Турски експерт - Произвођачи оружја обликују политичку стратегију САД

Bajden i Zelenski u Kijevu, Foto AP

- Vidimo da, zahvaljujući podršci grupe koju predvode američki državni sekretar (Entoni) Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost (Džejk) Salivan, koncerni koji proizvode oružje u punom smislu te reči oblikuju političku strategiju američke administracije na način koji im je potreban - rekao je profesor.

Unal objašnjava da Bajdenova poseta Kijevu podseća na užurbanu posetu bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona Ukrajini prošlog proleća, čiji je cilj bio da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odgovori od sklapanja mira.

Prema njegovim rečima, Bajden je otputovao u Kijev kako bi sprečio Zelenskog da se povuče. Sada ukrajinska vlada prolazi kroz još jednu ozbiljnu kadrovsku rekonstrukciju i otpuštanja, što je možda vezano za shvatanje da neće moći da pobedi u ovom sukobu.

Osim toga, Bajdenova poseta je još jedan pokušaj da se demokratama obezbede dodatni poeni na predstojećim izborima. Trenutna ekonomska situacija u SAD ukazuje na prilično ozbiljne šanse da se Donald Tramp vrati na vlast.

U američkom društvu vlada i nezadovoljstvo razmerama materijalne pomoći koju Vašington pruža Ukrajini i ta činjenica može da igra protiv Bajdena, zaključuje turski profesor.

Američki predsednik Džozef Bajden danas je doputovao u iznenadnu posetu Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)