DIGLI AVIONE DA ZAŠTITE BAJDENA I ZELENSKOG: Leteći čuvari obletali iznad Poljske

Novosti Onlajn

20. 02. 2023. u 15:27

NAJMANjE dva nadzorna aviona Boing E-3B "Sentri" američkih vazdušnih snaga kružila su u blizini granice Poljske i Ukrajine tokom današnje posete američkog predsednika Džoa Bajdena ukrajinskoj prestonici.

ДИГЛИ АВИОНЕ ДА ЗАШТИТЕ БАЈДЕНА И ЗЕЛЕНСКОГ: Летећи чувари облетали изнад Пољске

Foto: AP Photo/Evan Vuči

Avioni Boing E-3B "Sentri" rade kao sistemi za rano upozoravanje i kontrolu u vazduhu.

Oni prate nadolazeće pretnje, kao što su projektili, koristeći svoje prepoznatljive radarske antene. Takođe, mogu obavljati druge nadzorne i komunikacione zadatke. Avioni su kružili blizu ukrajinske granice kako bi otkrili bilo kakve pretnje dok je američki predsednik boravio u ratom pogođenoj Ukrajini. 

Nije poznato odakle su avioni krenuli

Sa nadzorom su počeli sinoć u 22 sata po ukrajinskom vremenu, otprilike u trenutku kad je Bajden započeo svoje putovanje u Ukrajinu. Podaci praćenja letova ne pokazuju odakle su avioni krenuli, jedino je poznato da su prvi put bili vidljivi iznad Poljske, piše Skaj njuz. 

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je na svom Tviter nalogu da je sa aerodroma u Belorusiji poleteo Mig-31, za vreme posete Bajdena Kijevu. Ubrzo nakon toga proglašena je vazdušna opasnost u celoj Ukrajini.

- Upozorenje o vazdušnim napadima širom Ukrajine. Sa aerodroma u Baranovičima u Belorusiji poleteo je Mig-31. Šta ih je moglo uplašiti - napisao je Geraščenko.

Podsetimo, američki predsednik je danas nenajavljeno stigao u glavni grad Ukrajine, gde se susreo s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Tom prilikom najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 500 miliona dolara, kao i nove sankcije ruskim elitama.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna