BRUTALNA PORUKA KINESKOG DIPLOMATE AMERIKANCIMA: "Obaranje balona je histerično, Bajden skreće pažnju sa domaćih problema"

Tanjug

18. 02. 2023. u 21:58

DIREKTOR Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji ocenio je danas da je reakcija SAD na kineski balon koji je oboren iznad američke teritorije bila "apsurdna i histerična".

БРУТАЛНА ПОРУКА КИНЕСКОГ ДИПЛОМАТЕ АМЕРИКАНЦИМА: Обарање балона је хистерично, Бајден скреће пажњу са домаћих проблема

Foto: Profimedia

Govoreći na na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vang je opisao američko obaranje balona kao zloupotrebu sile.

- To ne pokazuje da su SAD jake; naprotiv, pokazuje da su slabe - rekao je Vang i ocenio da je obaranje balona deo pokušaja "da se skrene pažnja američke javnosti sa domaćih problema Bajdenove administracije", prenosi Gardijan.

- Na nebu ima mnogo balona. Da li želite da srušite baš svaki - upitao je Vang i podsetio da Kina insistirala da je balon bio civilni, nevojni instrument koji je skrenuo sa kursa.

On je poručio da se nuklearni rat nikada ne sme započeti, upozorio da prenaglašavanje bezbednosnih pretnji povećava rizik od pogrešnih procena i ponovio da se Kina protivi hladnoratovskom, blokovskom mentalitetu.

Kineski ministar spoljnih poslova je optužio neimenovane sile da su odgovorne za prekid prethodnih pregovora između Ukrajine i Rusije, sugerišući da su te snage imale dublje motive od zaštite Ukrajine.

Kina je odbila da uvede sankcije Rusiji i sve više postaje jedan od primarnih potrošača ruskih energenata što pomaže Moskvi da finansira svoju vojnu proizvodnju.

Vang je insistirao da je Kina duboko zabrinuta zbog dužine rata i dodao: "Ne sedimo skrštenih ruku. Ne dolivamo ulje na vatru. Stojimo na strani mira i dijaloga".

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri