KINA NE OSTAJE DUŽNA: SAD će stići na naplatu zbog sankcija

Novosti Onlajn

15. 02. 2023. u 10:10

PEKING će preduzeti kontramere kao odgovor na američke sankcije kineskim kompanijama uvedene pod izgovorom situacije sa aerostatom, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

КИНА НЕ ОСТАЈЕ ДУЖНА: САД ће стићи на наплату због санкција

Foto: Printskrin

- Ulazak kineskog civilnog bespilotnog aerostata greškom u vazdušni prostor SAD je apsolutna slučajnost koja se dogodila usled više sile - rekao je diplomata.

On je istakao da je Kina više puta objašnjavala okolnosti incidenta koji se desio u SAD, ali je američka strana zloupotrebila silu, preterano reagovala i zaoštrila situaciju, a takođe je to iskoristila kao izgovor za uvođenje nezakonitih sankcija kineskim preduzećima i institucijama.

- Kina se tome oštro protivi i u skladu sa zakonom će preduzeti kontramere protiv odgovarajućih američkih struktura koji štete suverenitetu i bezbednosti Kine - dodao je on.

Američko Ministarstvo trgovine je prošlog petka stavilo na crnu listu šest kineskih pravnih lica koja, prema mišljenju Vašingtona, doprinose razvoju kineske vazduhoplovne industrije, uključujući proizvodnju aerostata.

BONUS VIDEO: TRENUTAK OBARANjA KINESKOG BALONA - Projektil "Sajdvajnder" pogađa balon iznad Atlantika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!