NORVEŠKI OBAVEŠTAJCI U STRAHU: Rusi raspoređuju deo nuklearnih snaga na podmornicama Severne flote

Đ.G.

14. 02. 2023. u 09:46

RUSIJA je stavila deo svojih nuklearnih snaga na podmornice i brodove Severne flote, navode norveški obaveštajci u objavljenom izveštaju.

НОРВЕШКИ ОБАВЕШТАЈЦИ У СТРАХУ: Руси распоређују део нуклеарних снага на подморницама Северне флоте

Foto: Profimedia

Izveštaj Fokusa 2023, posvećen glavnim pretnjama nacionalnoj bezbednosti Norveške, stavlja veliki naglasak na ruski vojni potencijal.

- Centralni deo nuklearnih snaga nalazi se na podmornicama i površinskim brodovima Severne flote. Taktičko nuklearno oružje predstavlja posebno ozbiljnu pretnju u nekoliko operativnih scenarija u kojima mogu da učestvuju zemlje NATO-a - navodi se u izveštaju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru prošle godine u obraćanju Rusima rekao da je Zapad prešao svaku liniju u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, korišćena je i nuklearna ucena, a visoki predstavnici zemalja NATO govore o mogućnosti i prihvatljivosti upotrebe oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Putin je podsetio Zapad da Rusija nadmašuje stranu vojnu opremu u nizu komponenti i upozorio one koji pokušavaju da ucene Rusku Federaciju nuklearnim oružjem da bi „ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu“.

Dokument o osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja, odobren predsedničkim ukazom, jasno definiše uslove za njegovu primenu. U skladu sa dokumentom, Rusija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju „primanja pouzdanih informacija o lansiranju balističkih projektila na teritoriju Rusije ili njenih saveznika; upotrebi nuklearnog ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje na teritoriji Rusije i njenih saveznika; udar neprijatelja na kritično važne državne ili vojne objekte, čiji će propadanje dovesti do narušavanja odgovora nuklearnih snaga; agresija na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja, kada sama egzistencija države je ugrožena“, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPASEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)