RAT U UKRAJINI: Britanski obaveštajci - Rusi napreduju, a nisu prikupili sve snage; Kremlj - Sukob će biti rešen na bojnom polju (MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

14. 02. 2023. u 06:29 >> 02:37

Rat u Ukrajini 356. dan. Grad Bahmut na istoku Ukrajine meta je snažnog udara ruske artiljerije, dok se tamošnje ukrajinske snage spremaju za moguće kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici. Moskva tvrdi da su ruske trupe napredovale dva kilometra na zapad za četiri dana duž linije fronta u Ukrajini. U Briselu počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a.

РАТ У УКРАЈИНИ: Британски обавештајци - Руси напредују, а нису прикупили све снаге; Кремљ - Сукоб ће бити решен на бојном пољу (МАПА/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

 

Hronika ratnih operacija: Borbe izgubile intezitet sem u Bahmutu (MAPA)


Situacija na prvoj liniji fronta se nije bitno promenila. Epizodne borbe i artiljerijski dueli se nastavljaju u svim oblastima.

Front kod Starobeljska
U sektoru Kupjanska, rusko vojno osoblje je učvršćeno u oblasti Grjanikovke, Sinkovke i Dvurečnog nedaleko od Kupjanska.

VSU gomila dodatne snage u okolini grada, pripremajući se za moguću ofanzivu Oružanih snaga RF.

U sektoru krasnog Limana nastavljaju se sporadične borbe u oblasti Jampolovke i Balke Žuravke.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac
Borci PMC "Vagner" nakon oslobođenja Krasne Gore nastavljaju juriš na Paraskovjevku.
U samom Bahmutu, borbe se vode na području Mariupoljskog groblja i na severnoj periferiji grada.

Ruske trupe izvele su nekoliko raketnih napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Konstantinovki zapadno od Bahmuta.


Donjecki pravac
U Marinki se nastavljaju borbe u centru grada kod avenije Družbi. Ukrajinske formacije gotovo neprekidno granatiraju aglomeraciju Donjecka, nanose štetu civilnoj infrastrukturi u gradovima DNR.

Foto: Printskrin Youtube


Zaporoški pravac
Situacija na ovom sektoru fronta se nije značajno promenila – ukrajinske snage se rotiraju duž linije dodira i vode se artiljerijski dueli.

 

Baloni iznad Kijeva

Nepoznati leteći objekat u obliku lopte primećen je na nebu iznad Kijeva, prenelo je ukrajinsko izdanje Strana.ua.

-Kijevska štampa piše o nepoznatom letećem objektu na nebu iznad prestonice u obliku lopte, navodi se u publikaciji.

 

Oni ne daju tenkove

Holandija i Danska neće učestvovati u isporukama tenkova "leopard 2" Ukrajini, piše Velt.

Nemački list je postavio pitanje vladama Holandije i Danske da da li su spremne da isporuče "leopard 2" Ukrajini, na šta je dobio odgovor na one ne planiraju da učestvuju u snabdevanju pomenutih tenkova.

 

Ruske trupe će napredovati u „većini sektora“ u Ukrajini

Prema rečima britanskih obaveštajnih zvaničnika u utorak, Vladimir Putin je izdao direktive ruskim vojnim snagama da napreduju u većini sektora u Ukrajini.

Međutim, ovi napori tek treba da dovedu do definitivnog napretka.

Foto Tanjug/AP

Postavljena tri nova zamenika u MO Ukrajine

Ukrajinsko ministarstvo odbrane postavilo je danas tri nova zamenika ministra, nakon korupcijskog skandala koji je potresao Kijev.

 

Stiže vojna pomoć za Kijev

60 borbenih vozila pešadije Bredli i stotine drugih vozila od SAD do Ukrajine već su u nemačkoj luci Bremerhafen

Postoji i 280 jedinica druge različite vojne opreme, navodi Nordsi-Cajtung.

Snabdevanje grupacije VSU u Bahmutu, još nema okruženja

*Zeleno - slobodni putevi za prevoz pojačanja, namirnice i municije;

*Crveno - lokacija pod fizičkom kontrolom Vagner PMC-a;
*Ljubičasta - uspostavljena je kontrola vatre nad trasom.


O operativnom okruženju grada još je rano govoriti. Sada su “muzičari” fizički presekli samo direktne puteve do Severska i Slavjanska.

Štaviše, komunikacija sa ovim gradovima je i dalje moguća putem široke mreže obilaznica i zemljanih puteva.

Sa zapada je samo put za Konstantinovku delimično pod vatrogasnom kontrolom Vagnerovog PMC-a. Trasa do Časova Jara je potpuno slobodna za kretanje i trenutno ne postoji direktna pretnja od njenog blokiranja za Oružane snage Ukrajine.

Štaviše, na zapadu Bahmuta postoji ogroman broj polja na kojima se vozila sada mogu kretati apsolutno mirno.

 

Isporuka tenkova prelazak crvene linije

Odluka o napuštanju starih tabua o isporuci ofanzivne opreme NATO-a Ukrajini mogla bi da se pretvori u opasnu eskalaciju između Zapada i Rusije, izjavila je poslanica Bundestaga iz Levice Sevim Dagdelen u intervjuu za Global Tajmes.

Foto Tanjug/AP

 

Oboren ukrajinski MiG-29 i helikopter Mi-8

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR avion MiG-29 i helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt jedinica za radioelektronsko ratovanje ukrajinske snage u Harokvskoj oblasti.

Foto: Printscreen Yutube

 

Američki dronovi i britanski špijunski avioni

Velika aktivnost izviđačke avijacije SAD u Crnom moru. Dron „RQ-4B Global Hawk“ koji je doleteo iz Italije obleće Krimsko poluostrvo. Na nebu iznad Rumunije se nalazi „RC-135W River Joint“, koji je doleteo iz Velike Britanije

 

Vagnerovci u Bahmutu

Borci grupe "Vagner" praktično svakodnevno evakuišu civile iz Artjomovska (Bahmuta) za koji su u toku žestoke borbe.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

-Praktično svake noći evakuišemo civile. Izvodimo decu, starce. U gradu ima još ljudi. Protivnik im ne da da izađu, rekao je Sputnjiku jedan borac ove grupe.

 

 

Čekaju NATO tenkove na zicer

Ruske tenkovske posade koje rade u pravcu Avdejevke proučavaju slabosti tenkova iz zemalja NATO-a koje Zapad namerava da prebaci Ukrajini, rekao je za RIA Novosti komandant tenkovske posade Prve Slavjanske brigade sa pozivnim znakom „Garik“.

 

Grčka poslala 20 BMP Kijevu

Grčka je, u okviru svoje pomoći Ukrajini, obezbedila municiju i 20 oklopnih vozila BMP-1 i nastaviće da je podržava, rekao je ministar odbrane Nikolaos Panagiotopulos na konferenciji kontakt grupe o Ukrajini, koja je organizovana na inicijativu američkog sekretara odbrane Lojda Ostina.

Foto Tanjug/AP

Bela Kuća: Kijev će doneti odluku o Bahmutu

SAD isključuju da se Oružane snage Ukrajine mogu povući iz Artjomovska, ali konačnu odluku donosi Kijev, Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da ako Bahmut (Artjomovsk) padne, to neće biti od strateškog značaja.

 

Bolan izbor za Ukrajinu u Bahmutu

Bitka za Bahmut Ukrajinu skupo košta, mogla bi potkopati poverenje u Zelenskog na Zapadu i kod kuće- Wall Street Journal.

Vera u Zelenskog na Zapadu može biti poljuljana ako grupa Oružanih snaga Ukrajine u Artemivsku bude opkoljena i pretrpi impresivne gubitke, piše WSJ.

Bitka za Artjomovsk je veoma skupa za Kijev. Štaviše, naglašavaju mediji, tamošnji događaji se odvijaju u kritičnom trenutku u sukobu, kada je ruska armija popunila svoje redove mobilisanim borcima i počela da se kreće napred.

U članku se kaže da se Kijev suočava sa delikatnom ravnotežom u Artjomovsku između držanja teritorija i spasavanja života svojih vojnika za druge bitke. WSJ je takođe podsetio na reči Zelenskog, koji je obećao da neće predati Artjomovsk.

Šta iračko vazduhoplovstvo može poslati VSU?

Nedavno su američki mediji izvestili o planovima Iraka da zameni flotu transportnih helikoptera Mi-17 Bell 412 proizvođača SAD i Japana. Razlog je navodno bio nedostatak rezervnih delova za opremu iz Rusije, što otežava rad.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Mi-17

Pored 19 višenamenskih helikoptera Mi-8/17, iračko vazduhoplovstvo u svom naoružanju ima i oko 20 jurišnih helikoptera Mi-35M. Oprema je relativno nova i kupljena je nakon američke invazije 2003. godine.

 

Kremlj: Rat će biti rešen na bojnom polju

Rusija će u okviru specijalne operacije u Ukrajini rešiti sve zadatke koje je postavio predsednik Vladimir Putin, saopštio je zamenik šefa administracije ruskog predsednika Sergej Kirijenko.

 

Šef Pentagona: Nema aviona za Kijev

Zapad za sada nije doneo odluku o isporukama borbenih aviona Ukrajini, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin posle sastanka u Ramštajnu.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

General Lojd Ostin

Nova vojna pomoć Pariza i Rima

Francuska i Italija su odlučile da Ukrajini isporuče nove sisteme protivvazdušne odbrane, dok će Norveška Kijevu obezbediti 7,5 milijardi dolara tokom pet godina za vojnu i drugu pomoć, saopštio je Pentagon.

Norveška će Ukrajini isporučiti osam tenkova i četiri vozila za logistiku, a izdvojiće i sredstva za kupovinu municije i rezervnih delova za njih, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Kraljevine.

Ukrajinsko nebo puno balona

Dana 14. februara, u vazdušnom prostoru Ukrajine zabeleženi su vazdušni ciljevi poput balona sa ugaonim reflektorima koje je lansirao neprijatelj, saopštio je Jurij Ignat, portparol ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

- Verovatno su to baloni sa ugaonim reflektorima, o kojima smo nedavno pričali. Ukrajinski radari prati ove vazdušne ciljeve koji se kreću vazdušnim strujama, malom brzinom. Na ukrajinskom nebu stalno dežuraju borbeni avioni - rekao je on, prenosi „Ukrajinska istina“.

Moldavija zatvorila svoj vazdušni prostor

Nacionalna avio-komapnija Moladavije saopštila je da je ta zemlja privremeno zatvorila svoj vazdušni prostor.

(Reuters) 

 

 

Kremlj: NATO se sve više upliće u ukrajinski konflikt

Kremlj je saopštio da Vojna alijansa NATO-a predvođena SAD svakim danom demonstrira svoje neprijateljstvo prema Rusiji i da je sve više uključena u sukob u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je pred novinarima ocenio da se "NATO trudi svim silama da svoje učešće u sukobu oko Ukrajine učini što jasnijim".

Moskva je više puta ponovila da isporuke oružja Ukrajini od strane zemalja NATO-a odlažu sukob i povećavaju mogućnost dalje eskalacije.

Kijev i Zapad kažu da su isporuke napredne vojne opreme od ključne važnosti za pomoć Ukrajini u odbrani od ruske ofanzive.

(Reuters)

 

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

 

Stoltenberg: Ukrajina mora dobiti oružje potrebno za pobedu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da NATO mora da osigura da Ukrajina dobije oružje koje joj je potrebno "da pobedi u ratu" i da se ruski predsednik Vladimir Putin ne sprema za mir, već se "sprema za još rata".

- Ne vidimo znakove da se predsednik Putin sprema za mir, ono što vidimo je suprotno, on se 'sprema za još rata', nove ofanzive i nove napade - rekao je Stoltenberg.

- Ovo je uporni rat iscrpljivanja, dakle, bitka logistike - dodao je Stoltenberg, misleći na potrebe Ukrajine za dodatnim naoružanjem i razgovore o mogućem slanju borbenih aviona Ukrajini.

(Reuters)

 

Nemačka obnavlja proizvodnju municije za topove "gepard" koje koristi Ukrajina

Nemačka je potpisala ugovore sa Rajnmetalom o ponovnom pokretanju proizvodnje municije za protivavionske topove gepard koje je isporučila Kijevu, izjavio je tamošnji ministar odbrane Boris Pistorijus.

- Brzo ćemo započeti sopstvenu proizvodnju municije za topove gepard u Rajnmetalu. Veoma sam srećan što smo uspeli da garantujemo isporuku ovog važnog dela PVO sistema - rekao je Pistorijus pre sastanka sa ministrima NATO-a u Briselu.

Nemačka već mesecima pokušava da pronađe novu municiju za protivavionske topove gepard koje je Bundesver izbacila iz upotrebe 2010. godine.

(Reuters)

 

 

Sirene za uzbunu u nekoliko južnih oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je nekoliko južnih oblasti Ukrajine uključujući Nikolajev, Herson i Odesu.

(theguardian.com)

 

Britansko Ministarstvo odbrane: Mali pomaci grupe Vagner oko Bahmuta

U poslednja tri dana, snage grupe Vagner su gotovo sigurno ostvarile male uspehe oko severnog predgrađa Bahmuta, uključujući i selo Krasna Hora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, organizovana ukrajinska odbrana se nastavlja u toj oblasti, a taktičko rusko napredovanje južno od grada verovatno je malo napredovalo, dodaje se u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe.

Na severu, u sektoru Kremina-Svatove, u Lugansku, ruske snage preduzimaju "stalne ofanzivne napore" iako svaki lokalni napad ostaje u suviše malom obimu da bi postigao značajan prodor".

Trenutna operativna slika sugeriše da se ruskim snagama daju naređenja da napreduju u većini sektora, ali da nisu prikupile dovoljnu ofanzivnu borbenu moć ni na jednom pravcu da bi postigle odlučujući efekat, navodi se u izveštaju britanske službe.

(theguardian.com)

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

 

 

MMF je saopštio koliko je potrebno za podršku ekonomiji Ukrajine 2023. godine

 Ukrajini je potrebno između 40 i 48 milijardi dolara sredstava za podršku ekonomiji 2023. godine, izjavila je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva .

- Ukrajini je ove godine potrebno od 40 do 48 milijardi dolara sredstava da bi njena ekonomija funkcionisala - prenosi Blumberg u izjavi šefa MMF-a na konferenciji u Dubaiju.

Georgijeva je dodala da MMF radi na programu sa Ukrajinom i da je podržava u „ratnoj ekonomiji“. Radovi se odvijaju zajedno sa SAD i EU , napominje agencija, prenela je RIA.

U Kijevu strahuju od širenja specijalne operacije na Odesku oblast

 

Kijevski režim strahuje od širenja ruske specijalne operacije na Odesu i Odesku oblast sa pristupom granicama sa nepriznatom Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom, proizilazi iz izjave savetnika načelnika Odeske vojne administracije Sergeja Bračuka.

- Danas se o mogućnosti ruske ofanzive na Odesu i Odesku oblast aktivno razgovara na različitim nivoima, uključujući i Minhensku bezbednosnu konferenciju. Takođe je bilo reči, na primer, o nepriznatom Pridnjestrovlju -  rekao je Bračuk u video-poruci.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu, prenela je RIA.

 

U Kijevu treći dan zaredom neće ograničavati struju

 

Nacionalna energetska kompanija Ukrenergo u utorak, 14. februara, nije dostavila podatke o ograničavanju potrošnje električne energije Kijevu, Kijevu i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK, iz ovih podataka proizilazi da treći dan zaredom nema nestanka struje. 

- Rasporedi isključenja za 14. februar: Ukrenergo nije obezbedio ograničenja u potrošnji električne energije. Ovo vam omogućava da ne isključite struju u Kijevu, Kijevu i Dnjepropetrovskoj oblasti. Međutim, zbog oštećenja mreže Ukrenergo, moguća su stabilizacijska isključenja u nekim energetskim centrima prema rasporedu - navodi se u izveštaju na DTEK u Telegram kanalu.

Kompanija je napomenula da će istovremeno, zbog ograničenja mreže, u utorak raditi stabilizacijska isključenja u regionu Odeske.

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko rekao je u ponedeljak da obim proizvodnje električne energije u zemlji odgovara obimu potrošnje, nema manjka struje.

Ranije je šef uprave Ukrenerga Volodimir Kudricki rekao da se stanje ukrajinskog energetskog sistema poboljšalo, tempo njegovog oporavka premašio je uništenje, prenela je RIA.

 

U Briselu danas počinje dvodnevni samit ministara odbrane NATO-a

 

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini. Kako je najavljeno iz Alijanse, sastankom će predsedavati generalni sekretar Jens Stoltenberg.

U okviru samita za danas je planiran i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

 Stoltenberg je juče na konferenciji za novinare rekao da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

Dodao je da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji.

On je naglasio da ako bi zemlje članice NATO-a poslale avione u Ukrajinu, to ne bi značilo da je NATO ušao u konflikt.

Naveo je i da NATO planira da poveća planirane zalihe municije u skladištima, koja su ispražnjena zbog rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)