EVROPA ćE ZA DLAKU IZBEĆI RECESIJU: Prognoza ekonomskog rasta briselske komisije

I.S.

13. 02. 2023. u 12:59

EVROPSKA komisija podigla je prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 0,9 odsto, obrazulažući da će Evropa "za dlaku" izbeći recesiju i da je već prešla vrhunac inflacije zbog toga što cene prirodnog gasa padaju sa dostignutih maksimuma. EK je, međutim, upozorila da će visoke cene nastaviti da koče ekonomiju zemalja članica EU u narednim mesecima.

ЕВРОПА ћЕ ЗА ДЛАКУ ИЗБЕЋИ РЕЦЕСИЈУ: Прогноза економског раста бриселске комисије

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

Troškovi energije i potrošačke cene su i dalje visoki, čak i nakon tri uzastopna meseca pada godišnje inflacije sa maksimuma od 10,6 odsto u oktobru na 8,5 odsto u januaru, navodi se u saopštenju EK. EK je za širi blok od 27 zemalja procenila ekonomski rast na 0,9 odsto u odnosu na 0,3 odsto u prognozi iz novembra, preneo je AP. Agencija navodi da zasluge za poboljšanje prognoze ekonomskog rasta ima visok nivo skladištenja prirodnog gasa.

- Ekonomija EU je prošle godine nadmašila očekivanja, uz otporan rast, poručio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, navodeći da su u ovoj godini rizici od recesije i nestašice gasa znatno smanjeni, a da je nezaposlenost i dalje na rekordno niskom nivou.

Evropske komunalne kompanije i vlade utrkivale su se u obezbeđivanju novih zaliha nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka prirodnog gasa Evropi usred rata u Ukrajini. Cene su povećane do 18 puta u odnosu na nivo pre krize, što je primoralo domaćinstva i firme da smanje potrošnju. Cene su od tada pale, iako su i dalje oko tri puta više nego pre napada Rusije na Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega