AMERIČKI MEDIJI: SAD treba da učine sve da udalje Rusiju od Kine - njihova zajednica je egzistencijalna opasnost po Vašington

Novosti online

12. 02. 2023. u 23:03

KINESKO-ruska alijansa predstavlja ozbiljnu pretnju za SAD i njihove saveznike, zbog čega Vašington mora da učini sve što može da bi udaljio Rusiju od Kine. I za SAD, i za Rusiju je od egzistencijalne važnosti da tiho obuzdavaju Kinu, jer ona predstavlja veliku opasnost za obe zemlje, piše list „Amerikan konzervativ“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД треба да учине све да удаље Русију од Кине - њихова заједница је егзистенцијална опасност по Вашингтон

Foto: Printskrin

Kina „želi da osvoji svet“, ali za to su joj potrebni saveznici. Kako piše autor knjige „Reakcionarno mišljenje“, urednik lista „Amerikan konzervativ“ Majkl Voren Dejvis, na celoj planeti samo jedna zemlja može da poželi da se ujedini s Kinom protiv SAD, a to je Rusija.

Prema mišljenju autora teksta, kinesko-ruska alijansa predstavlja ozbiljnu pretnju za SAD i njihove saveznike. Većina analitičara smatra da su Kina i Rusija - druga, odnosno treća zemlja u svetu kada je reč o moći. I ne samo to, njihov savez bi bio osnova za svetsku alijansu protiv NATO-a, odnosno za novi Istočni blok.

Vašington bi, smatra autor, mogao jednostavno da spreči stvaranje kinesko-ruske alijanse – zaključivanjem mira u Ukrajini. A uslovi za to su očigledni: SAD će se obavezati da ne primaju u NATO zemlje koje se graniče s Rusijom, a Kijev će se pomiriti s gubitkom Krima i Donbasa. Pored toga, Rusija će platiti Ukrajini reperaciju, piše autor.

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin i Si Đinping

-Čim se sukob u Ukrajini završi, SAD i Rusija će shvatiti da naše zemlje imaju dosta zajedničkih ciljeva, posebno kada je reč o Kini, uveren je Dejvis.

On navodi da su i SAD, i Rusija zainteresovane za tiho obuzdavanje Pekinga. U normalnim okolnostima Kina je mnogo opasnija za SAD i Rusiju, nego što su te dve zemlje jedna za drugu. Suprotstavljanje Kini bilo bi katastrofa i za SAD, i za Rusiju, smatra autor.

-Ako bismo uspeli da postignemo makar nekakvo zbližavanje, to bi bio težak signal za Peking: prekidamo 'igre gladi', možete i vi, zaključuje urednik „Amerikan konzervativa“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (7)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za