BLINKEN SAOPŠTIO: Nema datuma nove posete, prvo da uklonimo balon iz našeg vazdušnog prostora

P. Z. S. / ria.ru

03. 02. 2023. u 23:05

SJEDINjENE Države se fokusiraju na uklanjanje kineskog balona iz svog vazdušnog prostora i prerano je najavljivati bilo kakve druge korake u vezi sa incidentom, rekao je u petak državni sekretar Entoni Blinken.

БЛИНКЕН САОПШТИО: Нема датума нове посете, прво да уклонимо балон из нашег ваздушног простора

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

-Prvi korak je da ovaj izviđački balon nestane iz našeg vazdušnog prostora, fokusirani smo na to. Mislim da je veoma važno da je kineska strana čula za ovo direktno od mene. Bilo bi prerano da razmišljam o bilo kakvim drugim konkretnim koracima. dok (balon) ostaje u našem vazdušnom prostoru. Opet, zadatak broj jedan je da ga uklonimo, rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Tako je šef američke diplomatije odgovorio na pitanje kakve će posledice ovaj incident imati na dalji razvoj kinesko-američkog dijaloga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nije spreman da saopšti nove datume svoje buduće posete Pekingu, dok je situacija sa kineskim balonom otkrivenim u vazdušnom prostoru zemlje i dalje nerešena.

-Ova poseta će se desiti kada se za to steknu uslovi. Ne nameravam da navodim konkretne datume i datume, jer smo fokusirani na rešavanje ovog tekućeg problema. Prvi korak je, kao što sam rekao, eliminisanje izviđačkog balona sa naš vazdušni prostor, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare.

U četvrtak je portparol Pentagona rekao da je izviđački balon primećen iznad Sjedinjenih Država. Vojska je rekla da pripada Kini. Administracija je saopštila da je "neprihvatljivo" imati strani obaveštajni aparat u suverenom vazdušnom prostoru SAD i otkazala predstojeću posetu Pekingu sekretara Stejt departmenta Entonija Blinkena.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning pozvala je da se ne spekuliše na temu „kineskog špijunskog balona“. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je balon zbog vetra ozbiljno skrenuo sa rute, Peking žali što je bio iznad Sjedinjenih Država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)