DOKTOR IZ DAMASKA ZA "NOVOSTI": Znači nam svaka konzerva, svaka pilula i zavoj

J. Matijević

11. 02. 2023. u 09:23

Od juče ujutru nijedan kamion humanitarne pomoći nije prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u našu zemlju. Sva pomoć koju smo dobili stigla je iz Rusije, Kine, Indije, Pakistana, Singapura, Emirata.

ДОКТОР ИЗ ДАМАСКА ЗА НОВОСТИ: Значи нам свака конзерва, свака пилула и завој

Privatna arhiva

Reč je o nekoliko aviona i nekoliko stotina kamiona koji su dopremili hranu, lekove, vitamine i medicinsku opremu. Svaki taj lek, svaki zavoj, svaka konzerva hrane nam znače, ali sve to je nedovoljno u odnosu na naše potrebe posle katastrofe koju smo doživeli.

Ovo je za "Novosti" juče rekao dr Nauman Zaidan, gastroenterolog iz Damaska, koji je medicinu studirao i diplomirao u Beogradu. Sad je u gradu Homsu, gde je formiran veliki humanitarni centar u kom se sabira sva pristigla pomoć i raspoređuje u područja pogođena razornim zemljotresom.

- Okupili su se mnogobrojni lekari, volonteri i članovi raznih vladinih i nevladinih organizacija, i odlazimo tamo gde je najpotrebnije. Nema nikakvih podela na poziciju i opoziciju, jer ovo nije vreme za bilo kakve podele. Volonteri u celoj Siriji idu od vrata do vrata, svako daje šta i koliko može. Potom se sve to doprema ovde u Homs, a odavde dalje do unesrećenih u Alepo, Idlib, Al Bab, Manbidž, do gradova na severu naše zemlje - kaže Zaidan.

On dodaje da je, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Sirije, u zemljotresu poginulo više od 4.000 ljudi, povređenih je oko 20.000, a više od 10.000 se vodi kao nestalo.

- U petak oko dva ujutro spasioci su, ispod ruševina, čuli dozivanje u pomoć, ali su do zatrpanog čoveka morali da dolaze kopajući lopatama i rukama. Kad su, oko pet stigli do njega, nažalost, bio je mrtav. Nisu uspeli da ga spasu. Ovo govorim da shvatite koliko nam nedostaju i mašine za raščišćavanje ruševina. Da smo ih imali, čovek bi bio spasen posle pet dana provedenih u ruševinama, bez vode i na niskim temperaturama. Sve teške mašine koje Sirija ima su angažovane, svaki Sirijac je dao sve mašine i alate koje je imao, ali to je nedovoljno. Preti nam zdravstvena katastrofa, posle ove prirodne - kaže Zaidan.

Bez krova nad glavom ostalo je, kako kaže, oko 250.000 Sirijaca i oni su smešteni u šatorima na stadionima, koji su neka vrsta kolektivnog privremenog smeštaja.

- Danas je šesti dan od zemljotresa, sve manje je nade za one koji su još eventualno živi pod ruševinama - nastavlja Zaidan. - U krajevima pogođenim do četvrtka je padao sneg, temperature su niske, tokom dana ne prelazi nula stepeni, a noći su mnogo hladnije. To znači da su manje šanse da dođemo do onih, koji su pod ruševinama možda još živi, jer im zbog hladnoće preti hipotermija i, nažalost, smrt. 

BONUS VIDEO - KATASTROFA UŽIVO: Zgrade u Elbistanu se ruše tokom izveštavanja reportera lokalne televizije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!